Koronaviru se bojíme, jiné nebezpečné nemoci ignorujeme. Mohlo by se nám to ale vymstít

Lékaři varují před návratem některých nemocí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Některé nemoci, na něž poměrně často bohužel umíraly děti v generaci našich dědů a babiček, jsou už naštěstí minulostí. Nebo je o tom alespoň většina z nás přesvědčená. Třeba takový tetanus, spalničky nebo černý kašel… Znáte někoho, kdo tohle dostal? No a protože patrně ne, přestáváme se podobných nemocí bát a s tím jde ruku v ruce odmítání očkování. Jenže ono může být také všechno jinak.

Očkování mnozí dnes považují za zbytečné až škodlivé. Ještě před několika lety šlo ale o zcela běžnou součást zdravotní péče, zvláště o děti. Lékaři tak dnes opět varují před návratem chorob, které v minulosti již (jak se zdálo) zmizely. Nyní se ale opět setkávají s nemocemi, které mladší lékaři znají jen ze skript a odborných publikací.

Vrací se spalničky

Jak potvrzují lékaři i hygienici, v posledních letech se některé choroby skutečně vrací. Příkladem mohou být spalničky, které se ale nyní nově “specializují” na dospělé osoby. Zatímco v minulosti šlo prakticky výhradně o nemoc, která se objevovala u dětí, nyní je nutné přemýšlet nad tím, jak zabránit jejich výskytu u dospělých. Jde mimo jiné i o to, že u dospělých lidí nemusí přetrvávat imunita, získaná očkováním v dětství. A tak zatímco ještě v roce 2010 se zdálo, že se k nám spalničky již nevrátí, o devět let později bylo evidováno téměř šest set případů za rok.

Černý kašel

Stejně jako spalničky se objevuje nyní ve společnosti dospělých lidí v produktivním věku i mezi seniory černý kašel. Jde opět o nemoc, s níž lékaři v minulých letech práci neměli. Od dospělých se může následně nakazit i malé dítě, kde jsou průběh i léčba složité.

Stranou nestojí ani tetanus

Jednou ze “staronových” nemocí je také tetanus, u něhož není možné vyloučit úmrtnost nakažených osob, zvláště dětí, až do 80 %. Jde o chorobu, projevující se mimo jiné křečemi žvýkacích a šíjových svalů nebo břišní stěny i dalších svalů. Křeče jsou tak silné, že mohou zlomit obratle. Součástí příznaků jsou také bolesti hlavy nebo vysoké horečky. Malý pacient s tetanem ležel před několika měsíci v brněnské nemocnici.

Proč se vrací?

Návrat zmiňovaných nebezpečných nemocí je dán hned několika důvody. Jedním a rozhodně ne zanedbatelným je rozhodnutí některých rodičů, že nenechají svoje děti očkovat. Důvody, které je k tomu vedou, přitom lékaři v drtivé většině případů považují za absolutně neopodstatněné. Další možnou příčinou je příliv cizinců ze zemí, kde není plošné očkování zavedeno. Hygienici hovoří zvláště o lidech z Ukrajiny nebo Vietnamu.

Buďme opatrní

Ať je možnost nakazit se některou z těchto (nebo i jinou) nemocí jakkoliv malá, neměli bychom ji podceňovat, navíc v době, kdy je obrana proti nim v podobě očkování jednoduše dostupná. Zvláště pak jistě nikdo nechce riskovat zdraví svých vlastních dětí. Jde o to, že bychom - stejně, jako nyní nepodceňujeme koronavirus - neměli podceňovat ani nemoci, o nichž se nepíše v každém vydání novin.