Komentář: Epidemie Virostrachu v době sociálních sítí

Kdo na současné situaci nejvíce vydělá? Komu panika prospěje?
 

Biatlonové mistrovství bez diváků. Zrušené letecké spojení do Itálie a Korey. Škody na turistickém průmyslu jen v Evropě za 25 miliard korun. A to vše způsobila část mikrosvěta, o níž se sami vědci občas přou, jestli je vlastně živá nebo neživá - virus. V tomto případě koronavirus. V Číně napadl 0,0065 % z celé populace, zemřelo kolem 2 % nakažených. V Evropě i ve světě jsou čísla daleko nižší. 

/KOMENTÁŘ/ Zatím všechny racionální zdroje, naposledy odborný web The Lancet, se shodují: porovnáme-li koronavirus s jinými infekcemi s epidemickým potenciálem, tak se zdá, že 2019-nCoV odpovídá stejnému vzorci jako chřipka, přičemž většina lidí se zotavuje a má nízkou úmrtnost; lidé s rizikem zvýšené úmrtnosti jsou starší než 65 let, imunosupresivní nebo mají komorbidní nemoci. V současné době neexistuje důkaz, že se 2019-nCoV šíří rychleji než chřipka nebo má vyšší úmrtnost.

Proč tedy takový humbuk?

Má to několik příčin:

  • systém Světové zdravotnické organizace a vlád je po zkušenostech z minulých let nastaven na reakce na choroby, jako je SARS, MERS nebo Ebola - tedy potenciálně vražedné infekce se snadným šířením a zde po kritice z minulých let (třeba kolem Eboly) zafungovala preventivní akce: nevíme, co to je, proto budeme reagovat rychle a hlavně rychle budeme informovat. Tím se dostáváme k bodu 2.
  • sociální sítě a hysterie: špatné zprávy se po sociálních sítích šíří velmi rychle a s násobícím se potenciálem. Srovnejte si, jak často se sdílí pozitivní zprávy a jak rychle se šíří zprávy negativní, drby nebo konspirace. K tomu se přidávají média (fear sells ...), přidá se pár obrázků prázdných regálů, dramatická hudba a na hrůzu u spoluobčanů je zaděláno. Kruh se uzavírá, násobí a začíná se tlačit na bod 3.
  • politici: jednak jim celkem vyhovuje, že se lidi bojí, protože s tím se dá dobře pracovat a dále mohou ukázat, jak jsou akční. Takže zasedají různé bezpečnostní rady, ruší se lety, vyhlašují se karanténní opatření, což opět posiluje strach lidí - je to vážné, řeší to vláda, bezpečnostní rada státu - vraťme se k počátku bodu 2.

Důsledek?

Vystrašená společnost. Obrovské ekonomické škody - jestli jsme se báli recese, budeme-li takto pokračovat dál, tak ji máme skoro jistou. Tlak na represivní opatření. Když si k tomu přidáte pár zpráv ze světa o válkách a migrantech, člověk by si šel na zahradu kopat bunkr, dělat zásoby a kašlající soused je div ne nepřítel číslo 1. Prostě následky této epidemie pro společnost budou horší než epidemie samotná.

A zde, v tom všem, vidím velké selhání politiků a představitelů našeho státu. Normální představitel státu by totiž řekl: - "Lidi, neblázněte! Každý rok jenom v Česku dostane chřipku skoro milion lidí a umře na ni 2 000 z nich a fungujete normálně. Tak fungujte i teď. Když vám bude blbě, tak si skočte k lékaři, jinak dodržujte základní hygienu, žijte zdravě a s pravděpodobností 99,998 % to přežijete."

- Petr Borecký, starosta Úval -