Vzácná památka otevřena. Stupňovitou pyramidu v Egyptě je možné znovu navštívit

Džoserova pyramida je nejstarší egyptskou pyramidou. Takto vypadala v roce 1858
 

V Egyptě zpřístupnili po mnohaletých renovačních pracích Džoserovu pyramidu v Sakkáře. Stavba je stará 4 700 let a je považovaná za nejstarší ze zachovalých pyramid v Egyptě. Obnova památky, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, přišla zemi na 6,6 milionu dolarů (150 milionů korun).

Pyramidu nechal postavit panovník Džoser ze 3. dynastie. Po letech nezájmu stavbě hrozilo zničení, ale v roce 2006 se egyptská vláda rozhodla zahájit obnovu. V revolučním roce 2011 byly práce přerušeny a začaly znovu až roku 2013, řekl Ajmán Gamál Addín z ministerstva pro památky.

Pyramida se nachází asi 20 kilometrů jižně od Káhiry a dominuje rozsáhlé nekropoli v oblasti, kde leželo někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis.

První architekt

Stavitelem šestipatrové hrobky vysoké asi 60 metrů byl královský architekt Imhotep, označovaný někdy za prvního architekta vůbec. Vystavěna je nad podzemní pohřební šachtou hlubokou 28 metrů a širokou sedm metrů a obloženou žulou. "Žasneme nad tím, jak dokázal vytvořit tuto stavbu, která tu zůstala 4 700 let," sdělil k Imhotepově umu ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání. Pyramida v Sakkáře je považovaná za první rozsáhlou kamennou stavbu světa.

Gamál Addín řekl, že o záchranu stavby se zajímali už panovníci 26. dynastie, kteří vládli v 7. a 6. století před naším letopočtem. Návštěvníkům ukázal prastaré trámy, které na některých místech podpírají strop. Další záchranné práce bylo potřeba provést po zemětřesení z roku 1992, kdy byl vnitřek pyramidy značně poškozen.

Spory

V roce 2014 se v Egyptě rozhořely spory, když tamní média psala, že renovační práce stavbu ničí. Některé nevládní organizace tvrdily, že se mění původní charakter památky. "UNESCO do roku 2015 dodávalo kritické zprávy k restauračním pracím a my jsme pak začali postupovat podle norem UNESCO. V roce 2018 jsme dostali od této instituce kladné hodnocení," řekl Anání. Kromě pyramidy samotné odborníci zrenovovali také sarkofág krále Džosera uvnitř pyramidy a rovněž stěny pohřební šachty.

Stupňovitá pyramida ze Sakkáry je na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1979. Loni v dubnu na místě nekropole úřady odhalily hrob vyzdobený dobře zachovalými barevnými malbami a nápisy. Patřil vysoce postavenému členu 5. dynastie, která vládla zhruba v rozmezí let 2500 až 2300 před naším letopočtem.

Egypt v posledních letech podrobně informovuje veřejnost o svých historických památkách. Chce totiž oživit zájem turistů, který opadl po revolučních událostech z roku 2011.