Přichází čas na jarní nádivku. Rychlá varianta, nebo poctivé pečení, strávníci budou vždy spokojeni

Pečené kuře s jarní nádivkou sklidí určitě úspěch
 

Jaro je téměř tady, mnozí si již své byty vyzdobili svěžími květinami, ze skříní vyndali barevné dekorace a těší se, až jejich snahu posvětí také sluníčko. A co kdybychom k tomu přidali také trochu té pravé jarní vůně, linoucí se z kuchyně? Právě pro toto období je typická nádivka, do které můžeme přidat nejen mladé kopřivy, ale i spoustu dalších zajímavých ingrediencí. Levná a vynikající nádivka okouzlí i návštěvu a není vůbec složitá na přípravu.

Základem každé nádivky - ať už ji budeme skutečně používat jako nádivku do kuřete, nebo si ji upečeme “jen tak” na pekáčku - je samozřejmě pečivo. Použít můžeme rohlíky či housky, stejně jako toustový chléb. Výhodou tohoto pokrmu je, že i ze zbytků, které najdeme doma, vykouzlíme vynikající oběd. Na menší pekáček nádivky potřebujeme přibližně 5 - 6 plátků toustového chleba.

Něco pro milovníky masa

K toustovému chlebu si připravíme uzeninu podle vlastní chuti. Použijeme-li anglickou slaninu, bude nádivka trochu výraznější, když se rozhodneme pro šunku, můžeme počítat s jemnější chutí. Mnohé hospodyně k její přípravě nejraději používají uzené maso, najdou se i vyznavači salámů, ale tady je samozřejmě potřeba dát velký pozor na jeho kvalitu.

Vajíčka a "zelené"

Součástí receptu jsou vždycky vajíčka (na uvedené množství nádivky 3 kusy), mléko podle potřeby  a samozřejmě “něco zeleného”. Tradiční recepty na jarní nádivku nabízejí mladé kopřivy, které jsou nejen chutné, ale i prospěšné. My ale víme, že stejně jako kopřivy lze použít například špenát. Nádivka získá trochu jinou, ale také vynikající chuť. Vhodná je pažitka nebo trochu petrželky. Pokud do směsi přidáme nakrájenou jarní cibulku, rozhodně tím nic nezkazíme - naopak výsledné jídlo získá další rozměr.

Bez koření to nejde

Základní recept je velmi jednoduchý a hlavní chuť mu zatím dodává zvolené maso nebo uzenina. Teprve teď je tedy na řadě ta pravá alchymie, tedy koření. Směs samozřejmě nesmíme zapomenout osolit a opepřit (s pepřem opatrně, pokud budou nádivku jíst i děti). Další už je na naší fantazii a chuti. Často přidávaným kořením je sušený česnek - máme-li čerstvý samozřejmě raději sáhneme po něm - a majoránka. Rozhodně ale nebudeme zavrhovat například tymián, který provoní celý byt a nádivce dodá zvláštní kouzlo. Můžeme ale použít i další bylinky - například čerstvá bazalka má svoje neodolatelné kouzlo i v nádivce, nejen v italské kuchyni.

Rychle do mísy

Ingredience máme, teď je potřeba se rozhodnout, jestli jde o rychlost přípravy nebo si můžeme s přípravou nádivky trochu pohrát. Pokud opravdu spěcháme, je možné zkrátka všechny suroviny nakrájet na kostičky, pokrájet špenát nebo kopřivy, rozmíchat vajíčka s kořením a případně najemno nakrájenou cibulkou a všechno smíchat. S pomocí mléka vytvoříme hmotu, která je svojí konzistencí podobná sekané. Ostatně tak můžeme nádivku i vytvarovat, případně směs rovnoměrně rozložíme do vymazaného pekáčku a dáme do trouby.

Když je víc času

Jestliže ale máme dost času a chuti tvořit téměř umělecké dílo, pustíme se do toho opravdu poctivě. Toustový chléb nakrájený na kostičky dáme nejprve usušit do trouby (jen aby byl jeho povrch zaschlý) a až potom s ním budeme pracovat dál. Nádivka pak bude mít zajímavější strukturu.

V době, kdy se bude sušit toustový chléb (nebo jiné pečivo), si můžeme pohrát i s masem, které můžeme osmažit na pánvi. Zvláště anglická slanina udělá po takovém zásahu velký chuťový skok a na výsledku to bude také vidět. Obě předpřipravené suroviny ale musíme nechat před dalším postupem alespoň trochu zchladnout.

Nadýchaná nádivka

Ani vajíčka nemusí zůstat jen tak rozmíchaná. Chceme-li upéct nadýchanou a opravdu jemnou nádivku, oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh, který nakonec do připravené směsi jemně vmícháme. Je jisté, že z takové hmoty nebudeme tvarovat “sekanou”, ale vše jen vložíme do pekáčku. Ostatní suroviny použijeme v tomto případě stejné jako u rychlé varianty.

I když ani rychlá nádivka na stole jistě nestihne vychladnout, tak ta, na které si dáme víc záležet, se kuchaři odmění ještě více spokojeností strávníků.

 

Klíčová slova: