Města, kde si budete připadat jako v jiné zemi

Nymburk a jeho středověké hradby
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Ten, kdo žije v hlavním městě, může být už poněkud unaven nádhernými, avšak poněkud okoukanými památkami. Davy turistů dnes nejsou zrovna populární, a to nejenom kvůli panice z koronaviru. Odpočinout si od děsivých myšlenek a objevit trošku jiný svět však můžete velmi snadno.

Někdy prostě stačí ráno nasednout na vlak a objevit jiná krásná místa, do kterých se bezpečně dostanete klidně za hodinu. Buď můžete být spontánní a své rozhodnutí si necháte až na pražské Hlavní nádraží, nebo se podíváte na tipy, které se hodí neopomenout. 

Nymburk

V Praze je Vltava a v Nymburku Labe. Už jenom kvůli této krásné řece je vhodné uhodit špendlíček do mapy právě zde. Krásné středověké město má hned několik úžasných pamětihodností, které však stihnete navštívit klidně jen za jeden den. Hodinu od Prahy autem či vlakem se ocitnete v poněkud jiném maloměstském světě. 

Nádherné středověké hradby na břehu Labe jsou asi největším lákadlem. Tím to však nekončí. Krásná procházka vás čeká také na místním ostrově či v malých uličkách centra města. Místo, které pomohl proslavit spisovatel Bohumil Hrabal knihou Postřižiny, na českého literáta nezapomnělo. Kromě toho, že v každé hospodě za hubičku můžete ochutnat postřižinské pivo, je zde hned několik míst, které k tomuto spisovateli odkazují. 

Bezpochyby je dobré neopomenout gotický kostel sv. Jiljí, který byl založen již ve 13. století. Stejně tak je dobré nepřehlédnout gotickou kapli svatého Jana Nepomuckého, ke které je dnes přistavěno funkcionalistické Hálkovo divadlo. Na náměstí Přemyslovců je nejdominantnější morový sloup a krásná renesanční radnice. Je pravda, že zde však pozornost získává hlavně automobilová doprava, která z náměstí dělá spíše nevzhledné parkoviště. 

Nymburk však drží krok s dobou. Najdete tady tak mnoho moderních a půvabných kaváren a na oběd není jiné volby než U Gregorů. Zklamáni rozhodně nebudete. 

Poděbrady

Jen šest kilometrů od Nymburka leží další krásné české město Poděbrady. Místo, které si lidé vybaví hlavně v souvislosti s lázněmi a slavným rodákem Jiřím z Poděbrad, však láká na mnoho dalších zajímavostí. 

Hlubokou historii v Poděbradech rozhodně nepřehlédnete. Asi největšími dominantami jsou poděbradský zámek a pomník Jiřího z Poděbrad. Pozornost si zaslouží také Mariánský sloup stojící na náměstí a stará renesanční radnice, která dnes slouží jako knihovna. 

Lázeňské město se tak chlubí velkým množstvím krásné architektury i z 20. století. Ať už je to ukázka funkcionalismu v podobě zemědělské školy a budovy pošty od architekta Vojtěcha Kerharta, či vodárna od Františka Jandy; a Antonín Engel zase stojí za stavbou hydroelektrárny se zdymadlem, která je od roku 2017 národní kulturní památkou. 

Nádherná práce, kterou vytvořil již zmiňovaný architekt Kerhart, se nachází na kolonádě. Sloupová hala se zastřešenou plochou má vyústění v kruhovém sloupovém pavilonu, kde se nachází pramen minerální vody Boček. 

Poděbrady mají mnohem více nádherný míst, které se vyplatí navštívit, a když to nestihnete za jeden den, máte alespoň o důvod víc se znovu vrátit.