Luxus, kterého budeme litovat. Pitná voda končí v kanále a tam také naše peníze

Pokud chcete vyčistit gril a nemáte nic po ruce, použijte mýdlovou vodu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vodu z kohoutku vnímáme jako samozřejmost. Pro většinu z nás se však jedná o vodu pitnou, takže nejenom, že nám do kanálu utíkají peníze, ale také životně důležitá tekutina. Kdo šetří, má za tři a u vody to platí obzvlášť. Nejde však jen o peněženku, ale o celý ekosystém. Co si tedy můžeme zcela jistě odpustit? 

Těch úkolů je nespočet. Sprcha, vana, vyčistit zuby, toaleta, mytí nádobí, myčka, pračka, zahrada a tímto způsobem bychom našli ještě mnoho příležitostí, kde hraje voda hlavní roli a přitom se k ní chováme jako k něčemu zcela samozřejmému. Nerozumné hospodaření si však většinou vybírá daň ve vaší peněžence, ale v tomto případě jsou peníze jen jeden z problémů. Pitné vody totiž nemusí být věčně nekonečně. 

Kolik je to na hlavu? 

V České republice vychází na každého člověka průměrná denní spotřeba vody na 120 litrů. V tomto ohledu si nemusíme tolik vyčítat, protože existují státy, kde je běžné spotřebovat třeba i 1 000 litrů za den na jednu osobu. Na opačném extrému však fungují radikální regulace, kdy jeden člověk za den nesmí využít více jak 5 litrů vody. 

Otázka využívání vody je samozřejmě také geografická. Téma šetrnosti v posledních letech na stole neleží jen díky penězům, ale také kvůli přírodě. Určitě se vyplatí přemýšlet a jednat s rozmyslem, ono se nám to totiž za několik let může krutě vymstít. Zdroje pitné vody po celém světě klesají a její výroba je čím dál tím víc nákladná. Kontaminace chemickými látkami v jezerech, řekách i rybnících stoupá. 

Obyčejné kohoutky jsou tak plné vody, které si většina z nás vůbec neváží a zachází s ní bez rozmyslu. To má vliv na přírodu i na naše finance. Jaké návyky stačí jenom maličko změnit? 

Stačí málo

Prvním krokem k ušetření je čistě praktická koupě. Stačí na kohoutky namontovat perlátory, které snižují spotřebu vody. To úplně nejjednodušší je také uzavřít kohoutek v momentě, kdy nanášíte mýdlo na ruce, čistíte si zuby nebo se holíte. Každá kapička, která vyteče naprázdno, je vyhozením peněz a a neúcta k vodě jako takové. 

Často zbytečně odteče voda, když hledáte tu správnou teplotu, která neopaří ani vás, ani vaše děti. To řeší termostatické baterie, kam si nastavíte teplotu vody podle libosti. Podobně podceňujeme i splachování. Jendo spláchnutí na některých toaletách znamená až 10 litrů vody.

Pij! Nekupuj

Kohoutková voda je ve většině domácností pitná. Nedává tak smysl kupovat si balenou vodu. Ušetříte plast a peníze. Odpadu už je na světě i bez toho tolik. Navíc je kohoutková voda bezesporu levnější. 

V mnoha ohledech jde při hledání šetrnosti v souvislosti s vodou o vstupní investici. Ten, kdo nemá myčku, se tak určitě zhrozí, ale na mytí nádobí nenajdete úspornější způsob energie i tekutiny. Myčka však musí být plná, to je jasné… 

Bez myčky jsou počty litrů až zarážející. Jedno mytí nádobí bez přerušeného proudu vody z kohoutku může v důsledku znamenat až 200 litrů, což je jak jedna napuštěná vana. Investici vyžaduje často i pračka. Některé rozdíly na jedno vyprání mohou být až v 50 litrech vody.