Hemangiom je sice nezhoubný, ale ignorovat ho nesmíme. Často postihuje kojence

Hemangiom vzniká ze shluku rozšířených cév. Většinou není nebezpečný, ale je lepší jej léčit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsou věci, které si člověk ani nechce představit. Malému dítěti se v průběhu několika prvních měsíců na tělíčku objeví červený nádor, který se může rozšířit i na značnou plochu. I když to vypadá opravdu strašidelně, jde naštěstí o nezhoubný novotvar, nádor krevních cév. Co se s tím dá dělat?

Hemangiom, i když může vypadat nebezpečně, ve většině případů člověka nijak neohrožuje. To ale neznamená, že si ho nebudeme všímat - zvlášť pokud se objeví na obličeji nebo jiném běžně viditelném místě.

Skryté hemangiomy

Ačkoliv se většina hemangiomů vyskytuje na povrchu těla, tedy na kůži, mohou se objevit i uvnitř těla a takové pak mohou zůstat i po celý život bez povšimnutí. To se týká například i těch, které se tvoří v játrech. Pokud se na ně třeba náhodně přijde při ultrazvukovém vyšetření kvůli jiným problémům, není nutné jejich přítomnost nijak razantně řešit, stačí pravidelně kontrolovat, aby nezačaly růst nebo významně měnit tvar. V takovém případě lékaři musí přistoupit k jeho odstranění, protože - vzhledem k tomu, že jde o shluk rozšířených cév - by mohlo dojít k jeho poškození a silnému krvácení. Dalším důvodem k odstranění rostoucích vnitřních hemangiomů jsou možné potíže při utlačování jiných orgánů v těle.

Nebát se, ale nepodceňovat

Jako ke všemu v životě, měli by lidé i k hemangiomu přistupovat s určitou dávkou opatrnosti, a to jak v dospělosti, tak hlavně u dětí. V těch nejtěžších případech může rozvíjející se hemangiom postihnout i značnou část obličeje dítěte, nemusí tedy jít jen o “pupínek”. A v takových případech si s tím často těžko poradí i lékaři. Každopádně ale panuje shoda v tom, že při objevení hemangiomu u dítěte je třeba začít s léčbou co nejdříve, ideálně v prvních třech, maximálně šesti měsících jeho života.

Někdy stačí kortikoidy

K léčbě hemangiomu, respektive k jeho zmenšení, je možné použít kortikoidy, o jejichž aplikaci ale vždy musí rozhodnout lékař. Kromě toho je možné zvolit léčbu laserem. Jde o neinvazivní metodu, kdy se působením jeho paprsků naruší cévy, které se následně vstřebají a nádor mizí. Velkou výhodou této metody je, že i když jsou narušeny právě cévy, z nichž je hemangiom tvořen, kůže zůstává bez následků. Tomu se naopak nelze vyhnout v případě, kdy je nezbytné použít skalpel. Takových případů ale naštěstí není mnoho.

Často dokonce vymizí

Hemangiom v mnoha případech dokonce po čase sám vymizí, což je samozřejmě ta nejlepší a nejjednodušší cesta, jak se ho zbavit. Nestane se tak ale ve všech případech, a proto přichází na řadu lékařský zákrok. A nemusí to být vždy jen skalpel…

Vůbec není neobvyklý

I když si to možná ani neuvědoujeme, hemangiom je poměrně častý, a to jak u dospělých, tak i u dětí. Vždyť se tento problém týká přibližně dvanácti procent kojenců, některé děti se s ním dokonce narodí. Obecně náchylnější jsou k němu dívky, které jsou jím postiženy až třikát častěji než chlapci. I když se jedná, jak bylo řečeno, o nádor nezhoubný, je třeba právě u malých dětí včas zahájit jeho léčbu, aby nedošlo k masivnějšímu rozšíření. Nyní, tedy od roku 2018, již dokonce lékaři znají lék, který významně pomáhá hemangiom zmenšit. Lék byl sice využíván již dlouhá léta, ale pouze pro snižování krevního tlaku. O jeho účincích v tomto ohledu odborníci neměli tušení. Přesto, že podle současných zkušeností na hemangiomy působí velmi dobře, je možné je využít pouze v případě, kdy se nádor rychle zvětšuje a není jiná možnost léčby. Přednost tedy dostávají kortikoidy a laserový zákrok.

O Karolíně Světlé jsme se učili ve škole. Kdo byl ale její manžel?