Šíření koronaviru pitnou vodou: Taková možnost je prakticky nulová, říkají odborníci

Prioritou vodohospodářů je i ochrana zaměstnanců
 

Středočeské vodárny ustanovily krizový štáb a utlumují vedlejší činnosti, přerušení dodávek pitné vody kvůli epidemii koronaviru je podle nich prakticky vyloučené. Potvrdila to mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Pravděpodobnost šíření koronaviru pitnou vodou je podle vodohospodářů téměř nulová. "Jako klíčovou prioritu jsme po dohodě s provozovatelem stanovili zajištění bezproblémové výroby pitné vody a její distribuci ke spotřebitelům a bezproblémové odkanalizování a čištění odpadních vod," uvedl ředitel společnosti Vodárny Kladno-Mělník, která je vlastníkem vodovodní sítě, Josef Živnůstek. Utlumení činností se týká například preventivního čištění kanalizace, výměny vodoměrů a podobně.

Uzavřená zákaznická centra

Prioritou vodohospodářů je i ochrana zaměstnanců, kteří se podílejí na výrobě pitné vody a odkanalizování a čištění odpadních vod. "S okamžitou platností jsme uzavřeli všechna zákaznická centra a zakázali vstup na centrální dispečink komukoliv kromě samotných dispečerů. Už v minulém týdnu jsme zvýšili dezinfekční opatření a na pracoviště s trvalou obsluhou jsme rozmístili dezinfekční roztoky rukou," doplnil rozhodnutí krizového štábu ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl. Jednotliví pracovníci vodáren už začali dostávat ochranné pomůcky dle schváleného klíče krizovým štábem.

Krizový štáb vodáren také zakázal vstup do objektů vodáren cizím osobám a organizování hromadných akcí, jakými jsou například porady, školení, exkurze a dny otevřených dveří. Ruší se tak i veškeré akce naplánované v souvislosti s Mezinárodním dnem vody.

Stav nouze zpřísňuje tresty: Vězení může znamenat i jindy banální prohřešek.