Když utrácíme hlavně doma. Koupelna je nenápadný žrout peněz

Vana či sprcha?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Koupelna je díky velké spotřebě vody a energie jedním z míst, kde lze ušetřit nemalý obnos peněz. Každý zde trávíme jen velmi málo času, ale přitom do rodinného rozpočtu promlouvá tučným písmem. Víte, jak regulovat, aby vám peníze doslova neodtékaly kohoutkem v koupelně?

Každý den se v domácnosti spotřebuje až 112 litrů vody. Z toho je 19 % energie vynaloženo na její ohřev. V koupelně to platí obzvlášť.

Výdobytky moderní doby neodvratně patří k samozřejmostem denního provozu. Elektrické kartáčky, holicí strojky, fén a mnoho dalších příslušenství zvyšují spotřebu energie, ale stále na účty nepůsobí tolik jako nehospodárné využití vody. Stačí, když ke každodenním činnostem přistoupíte s rozumem. Účet za elektřinu a spotřebu vody vás za odměnu příjemně překvapí.

Teplá voda je základ

Příprava teplé užitkové vody patří k nejsledovanějším výdajům v domácnostech. Konkrétních způsobů je hned několik. Nejrozšířenějším prostředkem je bojler, elektrický akumulační zásobník.

U plynových výrobků lze vybírat mezi ohřívačem průtokovým a zásobníkovým. Jednou z dalších variant jsou elektrické průtokové ohřívače, které jsou charakteristické svými malými rozměry. Nejlevnější volbou je překvapivě tepelné čerpadlo, které si však těžko můžete dovolit do bytu.

Není bojler jako bojler

Většina domácností disponuje bojlerem. Na trhu je možné si vybrat hned z několika druhů. Ať už jde o kombinovaný bojler, který má ohřev vody elektřinou, plynem, tuhými palivy nebo solárními systémy a je funkční i při výbadku proudu, či elektrický bojler, kde se voda ohřívá během levnějšího nočního proudu, nevyžaduje přívod plynu a eliminuje bezpečnostní rizika. Navíc jeho pořizovací cena je velmi nízká.

Jako třetí varianta se nabízí akumulační bojler, který tvoří teplo od kotle, tepelného čerpadla, solárního systému a dalších zdrojů, zároveň však uchovává teplo pro další vytápění a prodlužuje životnost kotlů, kde se využívá zbytkové teplo.

Teplo, vydrž!

Pokud bojler vybíráte nebo připravujete stávající vyměnit, zohledněte několik důležitých parametrů. Ten zásadní se týká jeho velikosti. Ta se odvíjí od počtu osob v domácnosti a tím, kolik vody se průměrně spotřebuje. Naddimenzovaný ohřívač způsobuje zbytečné energetické ztráty. Nezanedbatelnou součástí kalkulace je spotřeba energie.

Důležitou vlastností bojleru je, aby byl schopný udržet co nejdelší dobu teplou vodu. Tepelné ztráty zajišťuje kvalitní izolace. Nižší číslo vždy určuje menší tepelné ztráty (koeficient měrných ztrát v Wh/24hodin/litr).

Při ohřevu vody je vhodné nepřekračovat teplotu 55 oC, protože následně dochází k výskytu vodního kamene, který způsobuje nárůst spotřeby elektřiny a může vést až k poškození přístroje.

Sprcha vs. vana

Jedna ze známých rad tvrdí, že sprcha je úspornější než koupel v napuštěné vaně. Důležité však je uvědomit si, že úspory lze získat i vhodným výběrem sprchové hlavice. Úspornou hlavicí můžete snížit spotřebu až o 6 až 8 litrů za minutu.

Spotřeba vody během sprchování se průměrně pohybuje okolo 70 litrů. Do koupelnové vany však napustíte až 150 litrů. V případě, že se chytáte koupat déle než deset minut, je koupel na stejné úrovni spotřeby.

Rada nad zlato

Každá rada dobrá. Chce se říct nakonec, ale když zvážíte všechny varianty, získáte tím přehled nejenom o tom, co je možné pořídit, ale také jak na každé nezanedbatelné položce ušetřit finance, které následně můžete investovat do něčeho užitečného či zábavného. Zbytečně ztráty se v průběhu času po korunkách nashromáždí v nečekanou sumu peněz.

Sponzorem článku jsou luxusní koupelny Dorint DG, které vám například nabízejí:
sprchové kouty
umyvadla
vodovodní baterie

KAM DÁL: Anturie: Atraktivní pokojovka vyžaduje dostatek vláhy, vzdušnou vlhkost a nesnáší průvan.