Vzkříšení Jana Hamáčka: jindy nevýrazný politik na tiskovkách nekličkuje a válcuje všechny ostatní

Jan Hamáček potápí ČSSD ke dnu. Co mohl ještě stihnout vyřešit v Moskvě?
 

Jednoduše, stručně, výstižně a hlavně rozhodným pevným hlasem. Tak mluví na rozdíl od svých spoluvystupujících na tiskových konferencích “muž v červeném svetru” Jan Hamáček. Mezi politiky nyní působí jako zjevení z jiného světa, jako člověk, který si je jistý tím, co říká. Traduje se, že politik se rodí v krizi - zdá se, že se toto rčení vztahuje i na přerod.

/KOMENTÁŘ/ Jindy ne příliš výrazný politik, který se z vnějšího pohledu zdá být zcela ve vleku v dané době aktuálního dění, přání premiéra a okolností, které jeho strana tak nějak ze své pozice sice vládní, ale druhotné partaje nemůže ovlivnit, se nyní ukazuje jako člověk, kterému by mohl národ věřit. Alespoň se tak zdá podle vystupování a projevů, které jednotliví politici nyní lidem nabízejí. A nakonec i z konkrétních činů, kdy jeho resort přebírá některé činnosti, které doposud nezvládlo ministerstvo zdravotnictví. A právě důvěra v osobnosti, které stojí v čele státu je v krizi nesmírně důležitá.

Tradiční vystupování netradičního hnutí

Před novináře nyní pravidelně předstupuje již viditelně unavený premiér. Nicméně pokud si pro sebe stále snaží ukousnout největší díl popularity, není pro něj jiné cesty, než “makat”, i když to vypadá, že se tělo takovému náporu začíná vzpírat. Vedle Babiše „maká“ a vystupuje profesor Prymula, premiérův šéf krizového štábu. Sice čerstvý, ale takový “nijaký” monotónní řečník. Je ale pravdou, že unavený premiér mu příliš prostoru nedává. Oba (a případně i další “hosté” setkání s novináři, jako například ministr zdravotnictví Vojtěch) jsou dokonale upraveni, připraveni na jednání na nejvyšší úrovni.

Nejde jen o červený svetr

Zdánlivě trochu nepatřičně, ale na druhou stranu v krizové situaci velmi dobře mezi těmito postavami pak působí místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Tričko, barevný svetr a džíny… Částečně vyhrnuté rukávy, pevný postoj i hlas. Na dotazy novinářů odpovídá jasně a poměrně stručně, zdá se, že odpovědi nevymýšlí, ale zkrátka ví.

A stejně tak jednají jeho lidé. Když policisté přišli do obchodních center a obchodů, které měly být zavřené, fungovali striktně, ale velmi korektně a měli jasné informace. I v jiných případech nyní "Hamáčkovi" policisté dělají dobrou práci, a to navíc slušně.

A proto si také ministr vnitra po dlouhé době vysloužil i slova chvály dokonce od lidí, kteří se netají tím, že sociální demokraty příliš nemusí a stranu nevolili. Zvláště sociální sítě jsou místem, kde se o tom můžeme snadno přesvědčit.

Ego stranou, jde o zdraví

Ve složité situaci tento "flexibilní" ministr opět zachoval dekórum, když nebyl jmenován šéfem krizového štábu. Podpořil vládu. Na druhé straně konal ve prospěch věci a velmi lidsky vysvětloval  omezení pohybu. Ve chvíli krize a politické nepřízně se projevuje víc než sympaticky.

V podobně těžké politické situaci jako Jan Hamáček je ministr zdravotnictví Adam. Zpočátku po boku premiéra deklaroval připravenost a schopnost problémy řešit. Nyní, když už na zdravotnické otázky odpovídá místo ministra premiér, zjevně uklidňuje situaci a i když je evidentně pod tlakem, koná.

Mezi těmito dvěma pány obvykle stojí premiér, který slibuje dostatečný počet odběrných míst, který mlží o připravenosti i možnostech státu, útočí na novináře a oponenty potopí. Třeba jako v případě odběrního stanu ve Vojenské nemocnici.

Chladná hlava a selský rozum

Právě tyto dvě důležité věci ministr vnitra neustále dokola zdůrazňuje. Na nás je myslet, poslouchat a řídit se vládními nařízeními. Proto je potřeba mluvit co nejsrozumitelněji a v tom se Jan Hamáček v krizovém okamžiku ukázal být mistrem, což lidé, jak je vidět, velmi oceňují. Na složité vysvětlování a obhajování každého kroku nyní není čas. Je třeba správně rozhodovat, nekličkovat a neměnit neustále pokyny a plány, jak činí premiér. Pandemie zatím neprohrává. O našem vítězství nad koronavirem nemůže být pochyb, otázkou je, za jak dlouho a za jakých ztrát. Zdá se ale, že bitva by mohla mít ještě dalšího - politického - vítěze...

KAM DÁL: Politici se činí. A tak jsme si možná ani nevšimli, že toho nejvyššího jsme už drahnou dobu neviděli.