Omezení autobusů: Nebudou jezdit v noci, platí od soboty

V noci tedy pěšky nebo taxíkem
 

Ve středních Čechách nebudou v nočních hodinách po 22:30 jezdit autobusy integrované dopravy. Rozhodl o tom krajský krizový štáb. Opatření vejde v platnost v noci na sobotu. Rozhodnutí krizového štábu reaguje na pokles počtu cestujících v souvislosti s koronavirovými opatřeními.

Středočeské hejtmanství tvrdí, že kvůli tomu, že jsou zavřené restaurace a zastavené všechny kulturní akce, tak autobusy jezdí úplně prázdné. Krizový štáb uvažoval také o zrušení dopoledních spojů, které jezdí rovněž poloprázdné, nakonec k tomu ale nepřistoupil. "Chceme, aby si například senioři z menších obcí mohli dojet k lékaři, proto jde jen o noční spoje," vysvětlila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. 

Povinnost zakrytých úst

Helena Frintová z krajského úřadu uvedla, že rozhodnutí o prázdninovém režimu na autobusových meziměstských linkách a zrušení školních autobusů zůstává nadále v platnosti. Připomněla také, že cestující mají povinnost mít zakrytý nos a ústa.

S půlnocí začal v Česku platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu ve středu schválila vláda jako opatření proti šíření nového koronaviru.

Minulý čtvrtek byl pro celé území státu vyhlášen nouzový stav, výrazná omezení platí pro volný pohyb lidí i většinu aktivit. Ve Středočeském kraji je 56 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od středy jich přibylo osm. Testováno bylo v kraji 944 lidí s podezřením na nákazu.

KAM DÁL: Dodávka respirátorů pro Prahu se zpozdila, budou snad do konce týdne.