Na co nezapomenout při skladování zásob v mrazáku. Maso, pečivo ani ovoce nevydrží věčně

Když nakupujeme zásoby, některé suroviny skončí v mrazáku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Děláte si zásoby a myslíte také na své zdraví? V tomto případě byste neměli minout regály s mraženým jídlem. Přijde vám to jako nesmysl? Nemluvíme však o hranolkách, zamražených zákuscích či zmrzlině. Zásoby se promítají také do toho, čím nakonec plníme naše mrazáky. Jak dlouho můžeme některé potraviny skladovat, aby byly ještě vůbec k jídlu? 

Ani mražené potraviny nevydrží věčně, ale pokud se v těžkých koronavirových časech chystáte udělat pořádné zásoby a neriskovat nákazu častým postáváním ve frontě, rozhodně byste neměli opomenout suroviny uložené pod bodem mrazu. 

Ty sice nelákají svojí čerstvostí a třeba taková mražená pizza je spíše ideální jako pomůcka při hodu diskem, ale pokud jde o vitamíny, budete překvapeni, že mrazák neublíží hlavně ovoci a zelenině, jak byste si mohli myslet. 

Koupit čerstvé a zbytek zamrazit…

Není pochyb o tom, že v posledních dnech se mrazáky českých domácností plní zásobami různých druhů potravin. Maso, pečivo, zelenina a ovoce prostoru v tomto kulinářském vynálezu bezesporu kralují. 

V případě, že jde o ovoce a zeleninu, je dobré nakoupit konkrétní suroviny čerstvé, a pokud jste měli při nákupu velké oči, rozhodně ji uchovejte v chladu, než abyste ji nechali zplesnivět. Hlavně ovoce je totiž i po zmražení schopné nabídnout obdobný počet vitamínů, které mělo za čerstvého stavu. 

Nákup konkrétních druhů zeleniny a ovoce samozřejmě ovlivňuje také sezona, takže někdy nezbyde nic jiného než rovnou sáhnout v supermarketu do mrazáku. Základní otázkou je, jak dlouho vydrží skladovaná jablka, hrušky, mrkve a jiné druhy ovoce a zeleniny v mrazáku, než přijde okamžik, kdy nebudou k jídlu. 

Obecně samozřejmě záleží, jestli suroviny dobře skladujete. Pokud ne, čas se potravinám v mrazáku krátí, ale za předpokladu, že je vše v pořádku, počítejte s tím, že mohou vydržet 6 až 8 měsíců. Pokud jde však konkrétně třeba o jahody, borůvky či rybíz, ty vydrží o pár měsíců déle. 

Co ostatní potraviny

Když si děláme zásoby, tak jde většinou o čas. Jak dlouho nakoupené jídlo vydrží. Do mrazáku si dáváme potraviny proto, abychom měli vždy kam sáhnout po co nejdelší dobu. Druhý důvod je ten praktický. Končí doba trvanlivosti, tak jí uměle oddálíme teplotou pod nulou Celsia. 

Nejčastěji se do mrazáku v poslední době ukládá pečivo. Hlavně v současné situaci, kdy se nikdo nechce vystavovat nebezpečí nákazy koronavirem ve frontě na čerstvé rohlíky. Snídat z mrazáku se však nedoporučuje pečivo starší než tři měsíce. 

Další zásadní druh potraviny, který do mrazáku uskladňujeme, je maso. Zde samozřejmě záleží na tom, o jaký druh masa jde. Některé tak mohou vydržet 4 měsíce a další klidně celý rok. Čím tučnější kus masa, tím kratší doba, kdy je schopné si v mrazáku udržet konzumovatelnou formu. Pokud jste maso už uvařili, tak počítejte s tím, že vydrží maximálně tři měsíce. 

Třeba takové máslo je schopné přežít klidně půl roku a co taková zmrzlina? Ta vydrží klidně celý rok. Když tvoříte zásoby a počítáte se zamražením, tak je dobré znát minimálně tento orientační přehled. Hlad vás sice nepotká, ale žaludeční problémy určitě v těchto dnech zažívat nechcete. 

KAM DÁL: Ideální snídaně existuje. Uspokojí chuťové buňky a nakopne energií na další těžký den.