Když má život tvrdý kořínek. Rány bleskem, ruka pod balvanem a volný pád s letadlem

Je možné přežít sedm ran bleskem?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Člověk je tvor velmi odolný a je schopný hranice možného posouvat opravdu daleko. Když se v některých extrémních případech spojí pud sebezáchovy, neuvěřitelná fyzická síla a zázračné štěstí, může se klidně stát, že přežijete i tu nejextrémnější nehodu. O kom je řeč?

Život je někdy velmi křehká záležitost. Stačí se projít kolem rozestavěného domu a jedna cihla může ve vteřině zmařit všechny sny a plány člověka, kterému právě spadla na hlavu.

Existují však příklady se zcela opačným výsledkem. Někomu totiž může spadnout klidně dvacet cihel na hlavu a nakonec stejně přežije. Cesty Pána jsou nevyzpytatelné a když se ohlédneme na několik specifických příběhů lidí, kteří přežili svoji vlastní smrt, musíme tomuto citátu z bible dát za pravdu.

S rukou pod kamenem

Jeho příběh se stal námětem pro snímek 127 hodin slavného anglického režiséra Dannyho Boyla a není se vůbec čemu divit. Horolezec Aron Ralston se totiž ocitl na kraji života a smrti poté, co spadl při zdolávání skály v Utahu.

Volný pád do rokliny sice přežil, ale mělo to jeden zásadní háček. Jeho ruka byla zaklíněná pod obrovským balvanem vážícím 400 kilogramů. „Po ruce” měl v tu chvíli jen několik litrů vody a tupý nůž, což na opuštěném místě ve skaliskách rozpáleného Utahu znamenalo rozsudek smrti.

Rozhodl se však přežít za každou cenu, a tak si tupým nožem uříznul část zaklíněné ruky a následně zcela vyčerpaný zdolal 11 kilometrů, které ho zavedly do civilizace. Aron Rolston žije dodnes a nikdy se nevzdal svého nebezpečného hobby.

Nezvratný osud

Z příběhu letušky Vesny Vulovicové jde doslova mráz po zádech. Ve svých dvaadvaceti letech totiž přežila pád letadla z neuvěřitelných 10 050 metrů, a to vůbec neměla být v práci. Stalo se tak v roce 1972, kdy v zavazadlovém prostoru explodovala připravená nálož.

V tu chvíli se letadlo rozlomilo a volným pádem mířilo k zemi. Vesna byla jediná, kdo tento atentát přežil. Zajímavé také je, že se neštěstí odehrálo na Československém území, konkrétně nad Srbskou Kamenicí. Jedna z konspiračních teorií také pracovala s domněnkou, že letadlo sestřelila Československá armáda.

Samotná přeživší pád odnesla frakturou lebky, která může za měsíční amnésii, zlomené tři obratle a obě nohy. Dlouho byla ochrnutá od pasu dolů, ale po několika složitých operacích se jí vrátil cit do končetin a začala znovu chodit.

Z Vesny Vulovicové se v Jugoslávii stala národní hrdinka. Vystupovala pravidelně v televizi a z rukou Paula McCartneyho dostala ocenění Guinessovy knihy rekordů za světový rekord při přežití volného pádu bez padáku z největší výšky.

Muž, kterého milovaly blesky

O některých věcech často slyšíme z televize, internetu či vyprávění, ale nikdy si nepřipustíme, že by se vlastně mohly stát i nám. Není se čemu divit, když pravděpodobnost zasažení bleskem je 1:10 000.

Tento statistický údaj poněkud kazí americký strážce Národního parku ve Virginii Roy Sullivan. Za jeho života si blesk tělo Roye Sullivana našel rovnou sedmkrát - a on vždy přežil. Stejně jako Vesna Vulovicová je díky tomuto nechtěnému kousku zapsán v Guinessově knize rekordů.

Paradoxně mu ani jeden zásah blesku nezpůsobil vážné zranění. Dvakrát byl zasažen do nohy a jednou mu blesk spálil obočí. Nejvážnější byly dva zásahy do hlavy, ale nikdy se na něm toto podivné prokletí neprojevilo v negativním slova smyslu.

KAM DÁL: Útěk z civilizace. Život v divočině nemusí být jen nesplněné dobrodružství.