Dezinfikujte potraviny, když se vracíte z nákupu. Na některém povrchu virus vydrží i několik dní

Ovoce a zeleninu stačí omýt mýdlovou vodou
 

Nosíte roušku, pravidelně si myjete ruce, vycházíte jenom do práce či na nákup a udržujete si bezpečné odstupy? Tak jistě děláte vše správně. Jednu věc však většina z nás podceňuje a tou je dezinfekce potravin při návratu z nákupu. Víte, jak na to? A jak dlouho virus vydrží na povrchu plastů? 

Nový koronavirus, který nám doslova obrátil život vzhůru nohama, nás nenechá na pokoji ani po obyčejném nákupu potravin. Podle vědců a ministerstva zdravotnictví totiž vir vydrží na povrchu věci v některých případech klidně i dva dny. Na čem zůstává nejdéle a je možné se ho z povrchu zbavit? 

Tři dny na plastu

Asi nejděsivěji zní vědecký poznatek, že nový koronavirus vydrží až tři dny na povrchu plastu a nerezové oceli. V druhém případu nemusíte být tak vystrašení, ale informace o dlouhém životě nebezpečného viru na povrchu plastu je alarmující. Pokud totiž v obchodech nepoužíváte rukavice a někdo s nákazou se dotkl zboží, může na něm ohrožovat ostatní opravdu dlouho. 

Vir také dokáže vydržet tři dny i na nerezové oceli. O něco kratší dobu přežívá na kartonech, kde vydrží i 24 hodin. Na obyčejné mědi přežije čtyři hodiny a v aerosolech dlouhé tři hodiny. Lidé se tak nemusí nakazit jenom kapénkami vzduchem, ale i dotykem prostřednictvím kontaminovaných předmětů. 

Co s tím? 

Vyhnout se nákaze kontaminované potraviny lze, ale je nutné dodržovat hned několik pravidel, které se mění v návaznosti na konkrétní druh suroviny. Pokud jde o pečivo, tak kupujte balené nebo si ho zkuste upéct doma sami. Když si budete trvat na svém a chcete k snídani čerstvý rohlík, který na pultě v pekárně čeká bez obalu, můžete ho vložit do trouby na chvíli rozpéct. 

Pokud jste nakoupili hromadu ovoce a zeleniny, nemusíte se bát složitých procesů. Stačí, když suroviny umyje mýdlem stejně jako ruce. V drogériích také narazíte na ekologické čisticí prostředky, které jsou přímo vyrobené pro tento účel. 

U potravin obecně platí, že když jsou tepelně zpracované, nemusíte se bát, že by vir mohl přežít. Nejlepší také s potravinami manipulovat v rukavicích a ihned umýt i použité náčiní jako nůž, lžíci, vidličku, vařečku apod. 

Umýt je také nutné obaly koupených potravin. Ty můžete otřít mýdlovou vodou nebo roztokem ethanolu. U trvanlivých balených potravin stačí, když je dáte na dva až tři dny do „karantény”.

KAM DÁL: Nechoďte rovnou k nám, prosí plicní lékaři. Nemají ochranné pomůcky ani právo testovat na koronavirus.