Roušky, dezinfekce nebo třeba paralen. Čeho je v lékárnách stále nedostatek a kde nakoupíte nejlépe?

Velká poptávka je také po vitamínech a další doplňcích stravy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká repubika dlouhodobě čelí nedostatku ochranných pomůcek, často nejsou ani pro zdravotníky či záchranáře. Ceněným zbožím jsou i léky na bázi paracetamolu, jako třeba paralen. Jak jsou na tom velké sítě lékáren, webové portály, ale i menší kamenné lékárny? Kam byste měli jít nebo zabrouzdat na internetu, pokud chcete koupit alespoň něco?  

Lékárny se logicky potýkají s obrovským zájmem o roušky, dezinfekční gely či určitě druhy léků, zejména těch proti chřipce. Prakticky neustále odpovídají na stále totožné otázky. My jsme je položili za vás a zástupci jednotlivých subjektů zjistili aktuální stav. 

1. Máte momentálně dostatek zdravotních prostředků, jako jsou dezinfekční gely, roušky, respirátory či rukavice?
2. Máte dostatek léků proti chřipce, jako je například paralen?
3. Bylo třeba výše zmíněné zboží zdražovat?
4. Funguje u vás možnost rozvozu léků přímo ke klientům domů?

Lékárny Benu

1. Na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví jsou respirátory k dispozici jen pro potřeby státu, v lékárnách tedy nejsou k dostání. Další produkty, o které se lidé zajímají, jsou roušky a antibakteriální bezoplachové gely na ruce. Ty si mohou zákazníci v našich lékárnách volně zakoupit, a pokud nejsou momentálně lokálně k dispozici, budou co nejdříve doskladněny.

2. V posledních dnech sledujeme nižší poptávku po těchto přípravcích než v předchozích dnech, zájem o ně je ale stále nadstandardní. Snažíme se uspokojit zájem o tyto přípravky a průběžně je doskladňujeme.

3. Nikoli, produkty jsme nezdražili.

4. Klientům je k dispozici náš e-shop benu.cz, kde si mohou z pohodlí domova objednat léky a zdravotnické pomůcky volně prodejného sortimentu, které jim pak naši partneři z řad dopravců přivezou přímo domů. Praktický je také náš e-shop na rohlik.cz/lekarna, kde si mohou zákazníci objednat produkty z volně prodejného sortimentu. Ty jim pak přivezou kurýři on-line supermarketu Rohlik.cz, třeba spolu s nákupem potravin.

Lékárny Dr. Max

1. Roušky a respirátory se nám s obtížemi daří sehnat pro naše vlastní zaměstnance. Pro klienty lékáren došly už začátkem měsíce. Gely a rukavice nárazově máme.

2. Přípravky na bázi paracetamolu jsou jen lokálně možná ještě v několika kusech dostupné, ale děláme vše pro to, abychom je pro klienty měli brzo zase k dispozici. 

3. Nikoli zásadně, ale vždy jsme závislí na cenách dodavatelů. Takže pokud se např. podaří zajistit dodávky roušek tak, abychom je kromě personálu, pro který je kvůli riziku nákazy nakupujeme přednostně, měli opět i v běžném prodeji, v ceně se odrazí nová nákupní cena. Ta je dnes samozřejmě jinde než např. v lednu.

4. Tuto možnost využívají pro volně prodejné léky především klienti eShopu Dr.Max více než dřív. Za normálních okolností si vyzvedávali objednávky z 85 procent v lékárně. Dnes je to o 20 procent méně.

Lékárna Těšnov

1. V naší lékárně Těšnov v současné době máme dostatek dezinfekčních gelů (100 ml, 500 ml) na ruce, roušky dnes dochází, každopádně v pondělí máme další dodávku a pak jich bude zase dostatek pro naše pacienty,  respirátory2 přijdou také během pondělí, rukavice bohužel dnes nejsou, ale budeme je mít během příštího týdne.

2. Paralen tablety nejsou, jsou objednány, ale zatím se neví, kdy přijdou. Místo nich máme na lékárně paralen čípky, účinná látka a množství (paracetamol) je stejné, liší se v aplikaci, ale účinek se projeví rychleji a šetříme žaludek. Další léky acylpyrin, coldrex, paralen grip jsou na lékárně v dostatečném množství.

3. V souvislosti s aktuální situací a nedostatkem určitého zboží se ceny mírně zvyšují. (gel, roušky atd.).

4. V souvislosti s aktuální situací jsme zavedli rezervaci léků www.recept.vip službu rozvozu léků, rozvoz léků zajišťuje lékařská návštěvní služba nebo pracovníci domácí péče. Po dobu nouzového stavu je rozvoz v rámci Prahy zdarma.

Lékárna.cz

1. Dostatek tohoto zboží už několik týdnů na trhu všeobecně není, nejsme na tom jinak - snažíme se zajistit si alespoň dílčí dodávky. Poptávka je ale vysoká, když máme ráno v nabídce na e-shopu dezinfekci, za dvě hodiny je vyprodaná. 

2. Ne a stejně jako u otázky č. 1 je poptávka vysoko nad aktuálními dodávkami od distributorů. Půlroční zásobu paralenu jsme vyprodali za dva týdny, zájem se přesouvá na horké nápoje s paracetamolem, doplňky stravy apod. V následujících dnech očekáváme stabilizaci v zásobování. 

3. Nezdražovali jsme ho, nepodporujeme byznys s panikou.

4. Neprodáváme léky, pouze léčivé přípravky volně prodejné a další sortiment. Pro dopravu k zákazníkům jsme využívali dopravní partnery, například Českou poštu, inTime atd. (viz www.lekarna.cz) a využíváme je i v této situaci. 

Pilulka.cz

1. Dezinfekce i antibakteriální gely v nabídce máme, roušky, respirátory a rukavice jsou bohužel momentálně vyprodané. 

2. Na e-shopu Pilulka.cz máme lék paralen opět v nabídce. Jeho nákup jsme ale dočasně omezili na 2 kusy na objednávku. 

3. V souvislosti s nastalou situací a přeprodejem roušek, respirátorů apod. se objevilo několik e-shopů, které s vidinou rychle vydělaných peněz nabízely roušky a respirátory za mnohonásobně vyšší cenu. Společnost Pilulka se nepodílí a nebude podílet na nečestném obchodu spojeném se strachem obyvatelstva.

4. Ano, naši zákazníci v Praze a okolí, kteří objednají z naší internetové lékárny, mohou využít dopravu Pilulka Autem přímo domů.

KAM DÁL: Vláda živnostníkům ani firmám škodu za znemožnění provozu nenahradí. Prý to hraničí s jednáním šmejdů.