Zdravotní pojišťovny přijdou o stovky miliard korun. Bude nutná pomoc státu

Jen od zaměstnanců se čeká výpadek minimálně 40 miliard
 

Systém zdravotního pojištění letos počítal s rekordními výdaji okolo 350 miliard korun, které koronavirová krize ještě nejspíš navýší. Současně ale přijdou výrazné výpadky v příjmech v řádech desítek miliard. Ty nejspíš budou muset přitéct ze státního rozpočtu.

Současné hospodaření bylo postavené na dobu konjunktury, se kterou se nyní nejspíš na několik let rozloučíme. „Pro letošek se dá saldo částečně vyrovnat díky rezervám, v příštím roce to už možné nebude a bude muset přijít systémové řešení,“ popisuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. 

Negativní faktory podle něj fungují bohužel společně a vzájemně se prohlubují. „To znamená, že neplánované výdaje související s koronavirem jsou jedna věc, tou druhou je pak zpomalení ekonomiky jako celku a pokles plateb zejména od zaměstnavatelů, ale i od živnostníků.“

Velký problém na příjmové straně

Náklady přímo spojené s pandemií zatím není možné vyčíslit, už nyní je ale zřejmé, že se předběžně budou pohybovat nejméně v řádu stovek milionů korun. Zásadní problém však nastane na příjmové straně. „Vypadne přinejmenším osm miliard korun za odpuštěné zálohové platby od OSVČ. Výpadek příjmů od zaměstnavatelů se zatím odhaduje na mínus 40 miliard korun, ale i tato částka se ještě zpřesní podle toho, jak moc bude česká ekonomika nakonec zasažena,“ uvažuje Friedrich.

Rozhodně se zvýší nezaměstnanost a řada plátců pojistného přejde do kategorie státních pojištěnců s nízkou platbou. „Řešení pro příští rok a pro rok 2022 bude věcí jednání a politických rozhodnutí. Pokud ale nechceme přistoupit ke snížení úhrad poskytovatelům péče, systém se bez státní pomoci neobejde,“ dodává Ladislav Friedrich s tím, že post-koronová situace může být i příležitostí k zefektivnění českého zdravotního systému.  

Týká se to nás všech

Tento makro pohled v řádech miliard může vypadat jako něco, co vlastně nějak s každodenní realitou běžného člověka nesouvisí, realita je však jiná. Velké rozpočty směřují zejména (ale nejen) do nemocnic. Na jejich vybavení, rekonstrukce, nákupy nových přístrojů, dostatečné platy lékařů, sester a dalšího personálu, pak také na nové léčebné postupy a léky, dotace lékáren a nebo ordinací v některých regionech.

Pokud tedy vypadne část příjmů (a nebudou dorovnány z jiných zdrojů, například ze státního rozpočtu), pak by logicky na něco z výše zmíněného muselo jít méně peněz. A to je problém pro každého z nás.

KAM DÁL: Ideální snídaně existuje. Uspokojí chuťové buňky a nakopne energií na těžký den.