I v karanténě se můžeme zabavit. Dekupáž se vrací a zvládnou ji děti i dospělí

Technikou dekupáže je možné ozdobit i velikonoční vajíčka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Karanténa je dlouhá, byt je už dvakrát uklizený, možná i nábytek přestěhovaný, abychom dosáhli alespoň nějaké změny, a pořád se neblíží svému konci. Hledáme činnosti, které bychom mohli dělat ideálně i se svými dětmi. Jednou z možností je návrat k výtvarné technice, která má sice svoji největší slávu již za sebou, ale to neznamená, že si ji nemůžeme připomenout - jde o dekupáž, neboli ubrouskovou techniku. Zvládne ji opravdu každý, materiál máte docela určitě doma a z výrobků budete mít jistě radost.

Co je to dekupáž (decoupage)? Dekupáži se také říká ubrousková technika, což hovoří za mnohé. Jde v podstatě o nalepování motivů, vystříhaných z ubrousků, na nejrůznější materiály, nádoby a další předměty, které chceme ozdobit, vdechnout jim novou podobu, oživit již okoukaný vzhled.

Co budeme potřebovat?

Nebudeme k tomu potřebovat nic jiného než obyčejné ubrousky s různými motivy, lepidlo, nůžky a štěteček. Pak samozřejmě také předmět, který chceme zdobit - a tady se fantazii meze nekladou. Děti mohou využít třeba papírový talíř, krabičku, která potom může posloužit i jako dárek například pro babičku na drobnosti, ale ozdobit takto můžeme i květináče, vázy nebo dokonce nábytek… Zkrátka - jako podklad pro dekupáž může sloužit papír, dřevo, keramika, terakota nebo třeba vyfouknuté vaječné skořápky i další materiály. Tak s chutí do toho.

Materiál seženeme i nyní

V současné době je problém sehnat výtvarný materiál, protože prodejny tohoto typu nejsou na seznamu těch, které smějí mít kvůli opatřením proti koronaviru otevřeno. Přesto se nemusíme smířit s nečinností, protože vzorované ubrousky i lepidlo seženeme i supermarketech, které jsou lidem i dispozici i nyní. Jistě, že se najdou návody, které doporučují pro tyto účely využít speciální lepidlo na dekupáž, ze zkušeností je ale jisté, že stejně tak dobře poslouží známý Herkules. A jak na to?

Malý typ:                                Tato technika nejlépe vynikne na bílém nebo velmi světlém povrchu. Máme-li k dispozici například hnědý keramický květináč, je dobré jej před nalepováním ubrousků přetřít na bílo.

Postup i pro méně zručné

Postup dekupáže je velmi jednoduchý. Nejprve je samozřejmě potřeba rozmyslet si, jak má výsledný výrobek vypadat. Potom si rozložíme ubrousky a vybereme ty správné vzory, které z něj vystřihneme. Ubrousky mají vždy více vrstev (dvě nebo dokonce tři), ale my pro tuto techniku použijeme jen tu jednu vrchní - potištěnou. Po vystřižení vzoru tedy vrchní část od odstatních velmi opatrně oddělíme, abychom vzor nepoškodili. Ubrousek je připravený, můžeme jít lepit.

Opatrně a přesně

Následuje další a téměř poslední část výroby. Víme, kam a jaký vzor chceme lepit, máme jej připravený a nyní přichází čas na samotné lepení. Povrch předmětu, který zdobíme, natřeme lepidlem a ubrousek na něj opatrně přiložíme. Musíme počítat s tím, že když se jediná vrstva tenkého materiálu lepidlem namočí, má tendenci se trhat, proto pracujeme skutečně opatrně.

Uhladit a počkat

Přiložený ubrousek nakonec lehce uhladíme štětcem, namočeným v lepidle. Postupujeme přitom od středu ke krajům, abychom mohli lépe srovnat případně vznikající nerovnosti. Nyní už stačí jen počkat na okamžik, kdy lepidlo skutečně zaschne, abychom si nedočkavostí celé dílo nepoškodili. A práce je hotová, byt může ozdobit třeba nový zajímavý květináč, děti i dospělí si pohráli a navíc všichni strávili společně i několik hodin příjemné a smysluplné zábavy. Díky novým výrobkům bude možné i na tuto dobu vzpomínat trochu optimisticky.

KAM DÁL: Karanténa přináší do našich životů nenadálé změny. Jak se s nimi vyrovnat?