Štětina: Bude Babiš následovat Orbána? Bude Česko po Maďarsku druhou diktaturou v Evropské unii?

Jaromír Štětina se obává, že Andrej Babiš bude chtít napodobit Viktora Orbána
 

Ministerstvo obrany přišlo s nápadem posílit moc vlády a premiéra ve chvíli, kdy by byl parlament neakceschopný. Ministr Metnar tento návrh zákona předloží vládě a budoucnost ukáže, jaký je opravdový záměr Andreje Babiše. O tom, že tato novela zákona nepřinese nic dobrého, je přesvědčen Jaromír Štětina. Proč si myslí, že Orbán a Babiš považují parlament za zbytečnost? 

Na Twitteru jste otevřel úvahu ohledně premiéra Andreje Babiše. Ptal jste se, zda bude Česko po Maďarsku druhou diktaturou v Evropské unii? Jaký je váš názor? 
Orbán dělá z Maďarska Mussoliniho Itálii. Maďarsko je první zemí EU, která vyhlašuje diktaturu. Česko by klidně mohlo být druhou takovou zemí. Ale Babiš bude opatrnější - umí lépe kličkovat než bývalý demokrat Orbán.

Kde vidité podobnosti s Maďarskem - tedy konkrétně podobnost mezi Andrejem Babišem a Viktorem Orbánem? 
Orbán a Babiš považují parlament za zbytečnost.

Zeptám se vaší otázkou. Bude Babiš český Mussolini? Pokud ano, proč?
Mussoliniho určoval překotný vývoj v Evropě. Koronavir určil překotný vývoj v Evropě též. Babiš může být tvrdší diktátor než Mussolini, na rozdíl od socialisty Mussoliniho byl komunistou. Důraz na použití překotných revolučních řešení patří k vypracovaným komunistickým postupům.

Váš komentář reaguje na rozhodnutí ministra obrany Metnara. Ten navrhuje vládě, že by v době krize mohla vláda a premiér řídit celou zemi zcela sami. Vidíte v tomto ohledu vedlejší úmysly?  
Myslím, že pan premiér Babiš zkouší, jako vynikající technolog moci, kam až může zajít. Použil k tomu ministra obrany. V okamžiku, kdy vláda - bez parlamentu - vyhlásí Martial Law (výjimečný stav), který se neosvědčí, bude mít premiér obětního beránka - ministra obrany. Podobně jako se obětním beránkem stává ministr zdravotnictví.

Myslíte si, že Andrej Babiš aktuální situaci využívá k vlastnímu prospěchu?
Ano, myslím, že většina věcí, které pan Babiš dělá, dělá ku vlastnímu prospěchu. Svědčí o tom jeho způsob života za normalizace (členství v KSČ, StB). Slušní lidi tak nežili.

Kde myslíte, že jsou hranice, kam může premiér této země zajít? 
Použití armády jako pořádkovych sil.

KAM DÁL: Nouzový stav jako cesta k diktatuře. V Orbánově Maďarsku se schyluje k neomezené moci premiéra.