Naděje v dohledu: v Izraeli začal test prototypu vakcíny proti COVID-19

Izraelští vědci testují vakcínu proti koronaviru
 

Celý svět hledá vakcínu proti koronaviru, který nyní ovládá téměř všechny státy. Vědci se spojují, hledají a testují, závodí s časem. Například v Izraeli již začali podle informací agentury Reuters na hlodavcích testovat prototyp možné vakcíny.

Podle informací agentury Reuters dal premiér Benjamin Netanjahu Izraelskému ústavu biologického výzkumu (IIBR) už 1. února pokyn, aby se připojil ke zkoumání možných preparátů proti koronaviru.

Vojenský výzkum pro civilní účely

IIBR se podle dostupných informací věnuje hlavně vojenskému biologickému a vojenskému výzkumu, i když izraelské úřady jeho roli oficiálně nekomentují. Premiérův požadavek nynější podle Reuters pomohl uvolnit kapacitu IIBR pro civilní úkol týkající se koronaviru a nemoci, kterou způsobuje.

Testy jsou v běhu

Netanjahuův úřad nyní sdělil, že ředitel IIBR Šmuel Šapira informoval, že se podařilo při výzkumu účinné vakcíny proti koronaviru dosáhnout významného pokroku a že "ústav nyní připravuje model pro testování na zvířatech". Reuters, odvolávající se na zdroje obeznámené s prací IIBR, ale napsal, že testy už začaly, a to na hlodavcích. Na jakých přesně, známo není.

Vakcínu připravují tři skupiny vědců

Eran Zahavy, který v IIBR vede oddělení inovací, minulý týden řekl, že se ústav nyní zcela přeorientoval a zaměřil na koronavirus. Na přípravě vakcíny tam pracují tři skupiny. IIBR se podílí také na sběru plasmy od vyléčených lidí v naději, že to pomůže při výzkumu.

Očekávají nárůst kriticky nemocných

Vědecká skupina z Hebrejské univerzity počítá s tím, že do začátku svátku pesach, tedy do 8. dubna, bude v Izraeli 500 kriticky nemocných a než svátek 16. dubna skončí, bude jich dvojnásobek. Nyní má země 83 lidí ve vážném stavu. Nákaza se potvrdila u 4 831 lidí a 18 pacientů zemřelo. V karanténě je kromě jiných také Netanjahu i tři armádní generálové včetně náčelníka generálního štábu Aviva Kochaviho.

Izrael počítá s milionem nezaměstnaných

Moše Bar Siman-Tov z ministerstva zdravotnictví předpokládá, že v Izraeli na COVID-19 zemře nakonec až 1 000 lidí. Nadav Kac z Hebrejské univerzity považuje 1 000 mrtvých dokonce za optimističtější variantu. Izraelské úřady počítají s tím, že do několika měsíců bude v zemi přes milion nezaměstnaných, nyní je bez práce 750 000 Izraelců a míra nezaměstnanosti překročila 23 procent.

KAM DÁL: Také rádi vzpomínáte? A pamatujete si na první počítačové hry?