Koněv je pryč. Praha 6 začala odstraňovat kontroverzní sochu

Maršál Koněv dorazil do Prahy až den poté, co ji Němci opustili
 

V tichosti a v nouzovém stavu se uklidí jedna z kontroverzních postav dějin 20. století. Socha maršála Koněva v pražském Bubenči po dlouhých tahanicích a vyhrocených debatách opravdu opouští veřejný prostor. 

Radnice Prahy 6 dnes ráno začala odstraňovat sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. 

Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Prahy 6 z loňského září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Radnice nechala Koněvův památník loni kvůli opakovaným útokům vandalů zakrýt plachtou. Ta byla nakonec zase odstraněna.

"Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovanému dějinám dvacátého století v Československu a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie," uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Vandalismus

Příběh sochy sovětského maršála Koněva je už dlouhodobě tématem, který rozděluje společnost. Opakovaný vandalismus, který musela Praha 6 za své prostředky dávat do pořádku, a ideologická rovina kontroverzní historické postavy znamenala nejprve instalování faktických vysvětlivek a nakonec vygradovala zakrytím celé sochy plachtou. 

Odpůrci se několikrát u sochy mobilizovali a dokonce mluvčí prezidenta České republiky JIří Ovčáček se jí šel poklonit.

"Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje pan prezident za morálně neospravedlnitelné," uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru. Podle mluvčího Prahy 6 se ale jednalo o dlouhodobě připravovanou akci a s pandemií koronaviru a opatřeními proti němu nijak nesouvisí.

To už se však nikdy nezopakuje. Socha totiž definitivně zmizí z veřejného prostoru.

Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980 a je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky.

KAM DÁL: Maršál Koněv si v Praze sochu nezaslouží, neosvobodil ji. Podílel se i na masakrech civilistů.

 

Klíčová slova: