Nouzový stav bude do konce dubna. Sněmovna schválila návrh KSČM

Sněmovna proměnila radu ČT k nepoznání
 

Celodenní debata o prodloužení nouzového stavu v České republice je u konce. Premiér Andrej Babiš přednesl návrh, který počítal s trváním do 11. května. Sněmovna však nakonec schválila prodloužení do 30. dubna. Ve sněmovně se však řeklo mnohem víc... 

Důvod, proč se sněmovna sešla, je odsouhlasen. Nouzový stav v České republice je prodloužen do 30. dubna, i když původní návrh Andreje Babiše počítal s 11. květnem. Poslanec Marek Benda za ODS dokonce navrhoval prodloužení nouzového stavu pouze o čtrnáct dní. Úspěšně sněmovnou prošel návrh, který přednesla KSČM ústy předsedy Vojtěcha Filipa. 

Babišova půl hodinka

Jako první v poslanecké sněmovně vystoupil premiér Andrej Babiš, který ve třiceti minutách vyjmenoval argumenty, proč je nutné prodloužit nouzový plán. „Vím, že pro občany nebude ten stav jednoduchý. Vláda vyhlásila nouzový stav z důvodu ohrožení zdraví kvůli prokázaní výskytu koronaviru na našem území. V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že všechny podmínky vyhlášení nouzového stavu jsou naplněny i nadále,“ uvedl premiér Babiš, který se překvapivě zdržel osobních útoků a mluvil důstojně. 

K nouzovému stavu se vyjádřil také vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, který současnou situaci nazval jako největší výzvu od druhé světové války. Opozici následně rozhněval větou, že jediný, kdo v tuto chvíli může mít plán, je samotný koronavirus. 

Na což reagoval předseda poslaneckého klubu TOP09 Miroslav Kalousek tím, že ho Jan Hamáček neuklidnil informací o tom, že vláda nemá plán. 

Odpolední debata

Až odpolední debata v poslaneckém sněmovně se lehce vyostřila. Opozice dle svých slov neslyšela dostatečný přehled argumentů pro prodlužení nouzového stavu. Dlouhá debata a individuální výstupy poslanců však v obecné rovině nepřinesly nic nového. 

Výsledek hlasování jen koresponduje s tím, co bylo již dříve deklarováno. KSČM už před schůzí sněmovny oznámila, že podpoří záměr na prodloužení nouzového stavu pouze do 30. dubna. 

Co znamená nouzový stav? 

Vláda tak díky sněmovně může do 30. dubna udržovat v chodu mimořádná opatření, které byla v předešlých dnech zavedena. Vládě je tak umožněno rychleji objednávat ochranné pomůcky, nařizovat omezení pohybu a nechat zavřít např. restaurace, jak je tomu doposud. Vláda však podle opozice nedostatečně vyargumentovala, proč nouzový stav potřebuje.