Evropská unie už se zase hněvá na Česko. Otočila a je proti uvolňování zákazů a omezení

Jednotná aktivita chybí od začátku, těžko ji požadovat nyní
 

Představitelé Evropské unie občas přijdou s prohlášeními, které se od sebe liší jako noc a den. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen kritizuje Českou republiku, Rakousko a Dánsko za to, že uvolňují přísná opatření kvůli pandemii koronaviru. Přitom stejná žena ještě před pár dny tvrdila, že je špatně, když je zavádějí.

Snahou každé země je co nejlépe čelit pandemii koronaviru. Můžeme se bavit o tom, jak moc jsme například u nás úspěšní, snahu však vládě nejde upřít. Ano, mohli jsme být lépe připraveni, kdyby kabinet Andreje Babiše dbal upozornění odborníků z konce loňského roku. Ano, mohli jsme mít vlastní ochranné pomůcky prvotřídní kvality a ne spoléhat na mnohdy závadné a předražené dodávky z Číny.

Pokusy o koordinaci přicházejí pozdě

Chyb i manažerských selhání se stalo mnoho. Ovšem je třeba také dodat, že vláda udělala celou řadu dobrých kroků, účtovat se bude až v době, kdy pomine nebezpečí. V podstatě všechny státy „jely na vlastní triko", případně se domluvaly mezi sebou. Pokusy o koordinaci ze strany EU se dějí až v posledních dnech, navíc nejsou komunikovány nejjasněji. V pořádku, v době krize se to dá pochopit, strategii je třeba připravit.

Prohlášení jedné z nejvyšších představitelek EU Ursuly von der Leyen tak nezní sice až tak překvapivě, ale je v podstatě zbytečné. „Je třeba se koordinovat a postupovat společně,“ prohlásila rodačka z Bruselu na telekonferenci s šéfy jednotlivých států EU. Nemůže ale čekat, že teď všechny státy rezignují na to, co dosud udělaly, a začnou poslouchat pokyny, které přicházejí pozdě.

Hodně protichůdná prohlášení

Společný postup se od začátku neděje. Rakousko, Dánsko, ale i Česká republika už teď pomalu přistupují k uvolňování restriktivních opatření. To jsou však "hozené vidle" do plánu von der Leyen, která chtěla podle serveru Politico právě dnes oznámit společný postup EU v boji proti pandemii koronaviru. Jednotlivé kroky prý musí být koordinované napříč Evropou. Alespoň tak to popsal web Politico, jehož jméno redakce nezveřejnila. Zároveň tvrdí, že Česko se vůči EU „nechová slušně“.

Byla to ale právě von der Leyen, kdo například podle serveru Novinky.cz 13. března tvrdil, že tato opatření zaváděná i v Česku budou mít nedozírné následky pro obyvatele evropských států a jejich ekonomiky. Zároveň varovala před dominovým efektem. O pět dní později už v rozhovoru pro deník Bild uznala chybu a uzavření hranic bylo podle ní nutné. 

Je třeba nechat jednotlivé státy, aby se rozhodovaly samostatně, protože ne všude je situace stejná? Nebo by měl Busel nakazovat, jestli přes hranice pustíme tisíc lidí denně nebo je v době krize zavřeme? Podle webu Politico i některých odborníků by se Evropská unie nyní měla spíš soustředit na epicentra pandemie, koordinovat pomoc a tak dále. Zkrátka na důležitější věci než velkoústá prohlášení.

KAM DÁL: Horečka není strašák dokonce ani v době koronaviru. Ne vždy je nutné ji srážet.