Ve čtvrtek už koupíme šroubky. Na boty si ale počkáme do příštího týdne

Od čtvrtka bude možné otevřít některé další obchody
 

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu a většina obchodů zůstává stále zavřená. Přesto se ale postupně přísný režim uvolňuje. Které prodejny se otevřely již dnes a na jaké si budeme muset počkat minimálně do příštího týdne?

Pandemie přinesla nutnost uzavření téměř všech obchodů s výjimkou potravin, drogérií, lékáren, čerpacích stanic a mála dalších vybraných prodejen. Nyní se situace začíná pomalu uvolňovat, již delší dobu mohou mít otevřeno galanterie, kde mohou lidé koupit materiál na výrobu roušek, květinářství, některé opravny nebo třeba domácí potřeby - s podmínkou, že prodávají také ochranné prostředky.

Od úterý již platí možnost provozování výkupen a sběren druhotných surovin včetně kompostáren, aby lidé mohli vracet zpět do oběhu materiál, který například delší dobu uchovávají doma. Jaký bude další postup?

Zatím hlavně hobby

Od čtvrtka navíc přibyly otevřené hobby markety, prodejny stavebnin, stavebních výrobků, železářství a prodej a opravy jízdních kol. „To je v tomto týdnu vše,“ konstatoval vicepremiér Karel Havlíček s upozorněním, že prodej může probíhat jen při dodržení přísných bezpečnostních opatření.

„Zákazníci musí být minimálně dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky nebo například doprovod staršího občana, který potřebuje podporu. Současně musí prodejny zabezpečit, aby u vchodu byly dostupné desinfekční prostředky, které mají lidé využívat,“ uvedl. Ve všech prodejnách bude také platit povinnost používat alespoň jednoduché jednorázové rukavice, které lze nahradit mikrotenovými sáčky. Všichni obchodníci musí mít vyhrazeny zóny, kde budou mít zákazníci možnost dodržovat vzdálenost dvou metrů, a to i před prodejnou, kde se lidé mohou shromažďovat při čekání na vstup do obchodu.

Na textil a obuv si zatím počkáme

Původně plánované otevření dalších obchodů, jako je dětský textil, obuv, papírnictví a jiné, bylo prozatím odloženo. Podle informací Karla Havlíčka by se měla situace opět mírně rozvolnit po Velikonocích. Do té doby byly pro otevření zvoleny prodejny, v nichž můžeme koupit zboží spojené s rekreací, volným časem, případně se sportem. Další plán, týkající se zmírňování současných přísných opatření, chce podle svých slov zveřejnit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po Velikonocích. Postupné kroky jsou podle něj důležité pro možnost plynulého vyhodnocování dopadů jednotlivých dílčích kroků.

Můžeme sportovat i bez roušek

Od úterý už opět také můžeme provozovat individuální sporty bez roušky, ale samozřejmě musíme dodržovat opatření, bránící možnému přenosu viru, zvláště pak dostatečnou vzdálenost od ostatních lidí. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka se jedná o jeden z dalších postupných kroků ke zvolňování přísných pravidel.

Pokud tedy sportovec pojede na kole nebo poběží například lesem nebo po cyklostezce, kde nebude potkávat další osoby, nemusí mít nasazenu roušku. Jakmile by ale sportoval v místech s pravděpodobným výskytem dalších osob, tato volnost již pro něj neplatí.

Využívat je možné také stadiony, tenisové kurty a další venkovní sportoviště pro nekolektivní rekreační sport, ovšem jen při splnění výše uvedených pravidel. Vždy, když se budeme setkávat s dalšími osobami, je třeba používat roušku. Stále ještě není možné využívat kryté součásti těchto sportovišť, jako jsou šatny, klubovny a další.

KAM DÁL: Evropská unie už se zase hněvá na Česko. Otočila a je proti uvolňování zákazů a omezení.

 

Klíčová slova: