Uzavření přístavů v Itálii může skončit tragicky. Migranti i přes pandemii koronaviru stále utíkají do Evropy

Uprchlíkům z Afriky se plošně zavřely přístavy v Itálii
 

Itálie v době koronavirové pandemie zažívá těžké časy. Masivní čísla nakažených a zemřelých šokovaly celý svět, ale ještě donedávna byly italské přístavy připravené pomáhat zachráněným migrantům z Afriky, kteří na Apeninský poloostrov pluli přes Středozemní moře. Situace se kvůli pandemii změnila a Italové svoje přístavy uzavřeli. Důvod je však na první pohled překvapivý…

Itálie už nemůže nabídnout bezpečné útočiště pro ty, kteří byli zachráněni na vlnách Středozemního moře. Pandemie koronaviru nikterak nezastavila plány některých utečenců, kteří chtějí zkusit štěstí a nový život v Evropě. 

Možná z neznalosti současného stavu se tak dostávají do zapeklité situace. Itálie byla dlouho jedním z nejotevřenějších přístavů v Evropě a migranti její vstřícnost dlouhodobě využívají. Italská vláda však rozhodla, že pro migranty v Itálii není bezpečno. 

Zachráněný člun 

V těžké situaci se tak aktuálně nachází záchranný člun Alan Kurdi, který provozuje německá nevládní organizace Sea-Eye. Ten totiž dokázal zachránit okolo 150 migrantů, s kterými na palubě nemůže využít služeb italských přístavů. Tato organizace je v současné chvíli jedinou, která se ve Středozemním moři snaží pomáhat. Ostatní v těžké situaci přehodnotily plány a soustředí svoji pomoc v boji proti zákeřnému koronaviru. 

Na základě dat OSN jen v březnu opustilo Libyi téměř 800 lidí, kteří se snaží dostat do Evropy. Neodradila je ani rozšířená pandemie koronaviru. Jen v Itálii zemřelo více jak 17 tisíc lidí kvůli nemoci COVID-19. Německo se však pravděpodobně o 150 uprchlíků postará a podle veřejnoprávní televize RAI vyšle letadlo, aby se mohli zachránění uprchlíci evakuovat. Podle nevládní organizace je připraveno 150 německých měst přijmout zachráněné uprchlíky z Libye. 

Migranti v ohrožení

Současná situace a nové italské opatření ohrožuje na životě ty, kteří se z Afriky vydávají ke břehům Evropy, protože je velmi pravděpodobné, že se budou muset na člunech vrátit zpět, odkud vypluli. Lidé prchající před válkou a mučením budou muset svoje lodě navigovat na delší vzdálenosti, čímž samozřejmě riskují svůj život utonutím. 

Opatření jako v Itálii podle humanitárních organizací povedou k masivnímu umírání ve Středozemním moři. Lidé budou z oblastí postižených válkou utíkat bez ohledu na pandemii koronaviru. Často totiž pro záchranu vlastních životů nemají jinou možnost než riskovat zdraví na vlnách moře. 

Nejvíce migrantů se i přes uzavření přístavů dostává na ostrov Lampedusa. Ti, co připlují, jsou okamžitě zavřeni do karantény. Někteří migranti na ostrově dokonce podněcují obyvatele k tomu, aby protestovali proti vládnímu nařízení. 

KAM DÁL: Ekologie v době koronaviru: Svět se zastavil a pandemie dokázala to, o čem ekologové jenom sní.

Klíčová slova: