Přísná opatření ve Francii pod kontrolou dronů a vrtulníků. Z domu nevyjdete bez povolení

Ve francouzských městech jsou lidé pod dohledem dronů
 

Francie nejdříve hrozbu pandemie koronaviru zásadně podcenila. Lidem chvíli trvalo, než si uvědomili, jaká hrozba je čeká, a tak museli odložit piknikové koše a oželet vysedávání u kávy či vína v typických kavárničkách. V současné chvíli země galského kohouta podléhá velmi přísným bezpečnostním opatřením a vyjít z domu není vůbec samozřejmé. Jak konkrétně se to projevuje na životě občanů, nám objasní Silvie Kratochvílová, která žije v Bretani. 

„I zde se nakonec možná nařídí nošení masek jako v České republice. V Nice už se tak stalo a radnice je občanům distribuuje,” sděluje Češka Silvie Kratochvílová, která je v Bretani ředitelkou v hotelu.

„Ve Francii zároveň propukl skandál, protože vláda lidem sdělila, že ochranné masky jsou jen pro potřebné, ale vyšlo najevo, že to řekli jen proto, že jsou sklady úplně prázdné. Vláda přitom ještě několik týdnů zpátky tvrdila, že sklady jsou plné. Vůbec nechápu, jak to chtěli zakamuflovat. Nemají masky ani pro zdravotníky…” dodala Silvie Kratochvílová. 

Francie se tak stala další zemí, která na podobně rozsáhlou pandemii nebyla připravená. Podcenění na začátku tak donutila úřady zavést velmi tvrdá opatření, protože v současné chvíli počet obětí překročil hranici deseti tisíc. Jaká konkrétní opatření Francie zavedla? 

Život na papíře

Když mluvíme o přísnosti opatření, není to v souvislosti s Francií vůbec nadnesené. Celostátní karanténa, která byla odsouhlasena 17. března, má totiž velmi striktní pravidla. Pokud chce občan vyjít z domova, musí své důvody sepsat na papír a buď ručně či vytisknout z počítače předtím, než obydlí opustí.

Tzv. atestace musí obsahovat osobní údaje jako jméno a datum narození. Zásadní položkou je také důvod vycházky, což v praxi znamená, že musí uvést, zda jde do práce, na nezbytný nákup, k lékaři, z naléhavých rodinných důvodů nebo kvůli péči o druhé. 

V nové verzi atestace se vyskytuje jako jeden z důvodů opuštění domácnosti nařízení pracovní činnosti. „Lidé, kteří jsou nezaměstnaní, budou zřejmě muset pracovat, jak stát nařídí, a to konkrétně v oborech, kde je potřeba práci zajistit. V podstatě se jedná o nucené práce.”

Francouzům je na minimálně jednu hodinu denně umožněno využít tzv. individuální fyzickou aktivitu, a to jen v dosahu jednoho kilometru. Do povolenky, kterou si každý musí vypisovat, je tedy potřeba psát čas odchodu a návratu domů. Na veřejnosti pak následně musí lidé dodržovat metrové odstupy. 

Nedisciplinovanost je trestána vysokou pokutou. Při prvním prohřešku 135 eur (kolem 3 700 Kč) a ve chvíli, když je pravidlo porušeno opakovaně během dvou týdnů, pokuta vyšplhá až na 1 500 eur (41 tisíc Kč). 

Drony a vrtulníky

Policie připomíná občanům Francie vážnost situace také častou přítomností hlídek, které jsou podporované také ze vzduchu. Poněkud apokalyptický pocit tak člověk může získat kvůli přítomnosti dronů a helikoptér, které hlídají, zda lidé dodržují přísná pravidla. Tento způsob kontroly se provádí hlavně ve velkých francouzských městech. 

V některých regionech si městské samosprávy pravidla dokonce zpřísňují. Již zmiňované Nice na jihu Francie odsouhlasilo úplný zákaz vycházení ve večerních hodinách. Nejpřísnější pravidla jsou však ve městě Sanary-sur-Mer také na jihu Francie, kde starosta nařídil zákaz vycházení z domu na delší vzdálenost, než je deset metrů.

KAM DÁL: Česká ředitelka hotelu ve Francii: Lidé měli pocit, že se jich to netýká.