Nová kniha má pomoci dětem z celého světa vyrovnat se s koronavirem

Jak se mají děti vyrovnat s pandemií? Pomůže jim nová kniha
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak vysvětlit dětem, co je koronavirus, jak mohou proti této nemoci bojovat, jak chránit sebe a své blízké? To je nelehký úkol, se kterým si ví rady jen málokterý rodič. Také proto přichází na pomoc nová kniha pro děti, nazvaná "Můj hrdina jsi ty - jak mohou děti bojovat s COVID-19", která bude podle předpokladů v nejbližší době dostupná také v české verzi.

Cílem, s nímž byla vydána nová kniha, je pomoci dětem porozumět a vyrovnat se s onemocněním COVID-19, jehož rozšíření po celém světě vyvolalo velkou reakci v podobě nutných omezení a opatření, která dopadají na děti. Vytvořena byla ve spolupráci více než 50 humanitárních organizací celého světa, včetně Světové zdravotnické organizace.

Společné dílo

Kromě Světové zdravotnické organizace, která o vzniku knihy informovala, za jejím zrodem stojí také Dětský fond OSN (UNICEF), Vysoký komisař pro uprchlíky, Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce a společnost Zachraňte děti.

Aria dětem mnohé vysvětlí

Průvodcem jednotlivými příběhy je postavička Aria, která dětem vysvětluje, jak mohou chránit sebe, své rodiny a přátele před koronavirem a jak zvládat obtížné emoce v době, kdy čelí nové a rychle se měnící realitě. Kniha je zaměřená především na děti ve věku od 6 do 11 let.

Jak kniha vznikala?

V prvních fázích se projektu zúčastnilo více než 1 700 dětí, rodičů, pečovatelů a učitelů z celého světa. Ti se s autory podělili o svoje zkušenosti, jak se vypořádali s pandemií COVID-19. Jejich přínos byl neocenitelný jak pro autora textu, tak i ilustrátorku Helen Patuckovou a celý projektový tým. Jen s jejich zkušenostmi mohly být příběhy vyprávěny tak, aby se dotkly dětí z různých kontinentů, ze zcela odlišných podmínek…

Připravují se jazykové mutace

V současné chvíli je vydáno již šest jazykových mutací, další se intenzivně připravují. Autoři počítají s tím, že budou příběhy dostupné ve více než třiceti jazycích, k dispozici bude na internetu, na webu Světové zdravotnické organizace, a to jak v “tištěné” podobě, tak i jako audiokniha.

Život vzhůru nohama

„Minulé humanitární krize nám ukázaly, jak důležité je řešit obavy a úzkost mladých lidí, kterým se obrátí život vzhůru nohama. Doufáme, že tato krásně ilustrovaná kniha, která vezme děti na cestu napříč časovými pásmy a kontinenty, jim pomůže pochopit, co mohou udělat, aby zůstaly pozitivní a byly v bezpečí během pandemie koronaviru,“ řekl ke knize Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel Světové zdravotnické organizace.

Docela nový svět

„Na celém světě byly životy dětí zcela převráceny - většina z nich žije v zemích s nějakou formou omezení pohybu nebo zákazů. Tato úžasná kniha pomáhá dětem porozumět tomuto novému světu, orientovat se v něm a dozvědět se, jak mohou podniknout malé kroky, aby se ve svých vlastních příbězích staly hrdiny,“ připojila svůj komentář také Henrietta Fore, výkonná ředitelka UNICEF.

Děti, které v současné situaci často hledají odpovědi na otázky, které dospělého člověka leckdy nenapadají, tak budou mít oporu v příbězích, sestavených na základě skutečných událostí a dětského vnímání světa.

KAM DÁL: Přísná opatření ve Francii pod kontrolou dronů a vrtulníků. Z domu nevyjdete bez povolení.

 

Klíčová slova:
WHO