Chcete, aby vaše rifle vypadaly stále jako nové? Vyzkoušejte toto

V případě, že si rifle ušpiníte, pokuste se je vyčistit lokálně
  |  Komerční sdělení

Riflové kalhoty jsou oblíbeným kouskem šatníku nejedné dámy nebo pána. Určitě i vy máte své oblíbené, však? Už s vám někdy stalo, že po vytažení z pračky zůstaly jakési podivné? Ztratily svůj tvar či barvu? Zřejmě jste to způsobili nesprávným praním. Pojďme se proto podívat na to, jak prát rifle tak, aby vám vydržely co nejdéle.

Rifle z levnějšího denimu

I vy možná patříte mezi lidi, kteří nevidí na praní riflí nic náročného. Stačí je vložit do pračky, přidat prášek a aviváž a ta všechnu tu robotu udělá za vás. Není to tak docela pravda. Praní poškozuje jistým způsobem každé oblečení a rifle samozřejmě nejsou výjimkou. Proto se je snažte prát vždy až po několika nošení. Toto pravidlo si berte o to víc k srdci, pokud doma vlastníte rifle z levného denimu, případně ty světlé barvy. Obecně platí, že každý kousek oblečení, který doma vlastníte, byste měli prát podle návodu na štítku. Levnější nebo světlý denim se doporučuje prát na nízké teplotě, ideálně při 30 °C a v šetrném programu. Při praní vždy používejte pouze kvalitní prací prostředky na barevné prádlo. Zapomeňte i na používání levných aviváží, které vlákna riflí poškozují. Mnohé moderní pračky navíc disponují pracím programem na praní riflí, kterým je tento cyklus plně přizpůsoben.

Rifle ze surového denimu

Máte doma rifle ze surového denimu? Že nevíte, které to jsou? Jsou to ty, které výrobce po barvení nepral, netrhal nebo nesušil, a právě proto jsou tvrdé a pouštějí barvu. Zkrátka jsou syrové. Tento typ riflí většinou vydrží 2-3 sezony, proto byste se měli o ně zodpovědně starat. Věděli jste například, že rifle ze surového denimu se doporučuje prát až 6 měsíců po zakoupení a je třeba je pravidelně nosit? Přesně tak. Čím déle je budete nosit a čím méně je budete prát, tím budou vypadat lépe. Prát byste je proto měli až při prvních známkách opotřebení. V případě, že je vyperete příliš brzy, indigo, kterým jsou rifle zabarvené, se rozlije rovnoměrně po celých kalhotách, důsledkem čehož ztratí svůj charakteristický vzhled.

Náš tip: Chcete si koupit nové rifle nebo nechcete utrácet spoustu peněz? Tak potom využijte Urbanstore slevovy kod nebo Zara výprodej.

Jak však udržet rifle co nejdéle čisté? Řešení je jednoduché. Pokud máte pocit, že vám páchnou, dejte je vyvětrat na vzduch. Zápachu se rifle rychle zbaví tak, že je položíte na teplý radiátor a použít můžete i mráz způsobem, že je jednou za čas vložíte do mrazáku, díky čemuž spolehlivě zabijete i bakterie a plísně.

V případě, že si rifle ušpiníte, pokuste se je vyčistit lokálně. Použít lze například vatový tampon a prací prášek, pokud je to nezbytné, vsaďte na ruční praní. Mějte na mysli, že nejlepší prací prostředek, který můžete zvolit, je právě ten na barevné prádlo. Rifle po vyčištění v žádném případě neždímejte, dejte je mezi dva ručníky, srolujte a svou váhou tlačte na ně tak, abyste je zbavili přebytečné vody.

Obnošené rifle

Jak jsme zmínili, příliš časté praní riflí není moc dobré. Situace je o to horší, pokud jsou tmavomodré nebo černé barvy. Pokud je však přesto potřebujete vyprat, před praním je obraťte naopak, díky čemuž jim pomůžete zachovat jejich původní barvu co nejdéle. Perte je při teplotě 30 stupňů ideálně bez aviváže a využívejte pouze kvalitní prací prostředky, které chrání sytost barev.

Další triky, jak prát rifle:

  • Nikdy spolu najednou neperte světlé a tmavé rifle.
  • Spolu s riflemi nikdy neperte příliš mnoho prádla.
  • Nepoužívejte jiné prací prostředky než ty na barevné prádlo.
  • Neždímejte je.
  • Nepoužívejte sušičku.
  • Rifle nežehlete.

I sušení riflí má svá pravidla

Jak prát denim, jsme si řekli, na závěr si povíme ještě pár pravidel ohledně jeho čištění. Rifle totiž nikdy nesušte na přímém slunci, mohly by totiž vyblednout. Pokud je potřebujete vložit do sušičky, navolte si režim s nízkou teplotou, ještě vlhké je vyjměte, narovnejte na věšák a nechte volně vyschnout.

Klíčová slova: