Američané nechtějí zůstat doma. Trump podporuje protesty, i když lidé porušují pravidla

Lidé v USA demostrují proti bezpečnostním opatřením
 

Spojené státy jsou nejpostiženější zemí současnou pandemií koronaviru. Konkrétní státy a jejich guvernéři se tak rozhodli zavést karanténu, proti které se však občané hlasitě bouří. Prezident Donald Trump sice oznámil, že opatření se začnou postupně uvolňovat. Ne všichni jsou však s aktuální situací spokojeni.

První vlajkovou lodí je v USA stát Florida. Ten uvolnil svá pravidla a lidé ve velkých počtech vyrazili na pláže a do parků. V některých státech jako Texas, Vermont a Montana se otevírají některé podniky. Hlas lidu byl částečně vyslyšen. Početné demonstrace, zabarikádované cesty a davy lidí před radnicemi však stále zůstávají.

Podle BBC News a jiných zahraničních zdrojů mají demonstranti podporu prezidenta Trumpa. Heslo „Stay at Home”, které souvisí se zavedenou karanténou v některých státech, se tak stává rozbuškou mezi občany, guvernéry a prezidentem USA. Nezapomnělo se však na lidské zdraví?

Bez práce nejsou koláče

Ten problém je a bude po celém světě stejný. Zastavená kola ekonomiky způsobená bezpečnostními opatřeními v rámci pandemie koronaviru přinášejí tvrdé dopady na obyčejné pracující občany nejenom v USA.

Ve Spojených státech amerických se však lidé proti zavedeným opatřením brání formou demonstrací. Zahraniční média přinášejí obrázky nespokojených občanů, kteří se rozhodli protestovat ve svých automobilech, které vytvářejí hlasité kolony, kdy každý z nich je vybaven transparentem, na kterém je jasný vzkaz vzdoru.

Lidé chtějí zpět do práce a zavedená bezpečnostní opatření jsou podle nich přehnaná. Guvernéři některých států je však zavádějí právě proto, aby se lidé neshlukovali, což se při těchto protestech úplně nedaří. Ne všude josu totiž lidé izolováni jenom ve svých automobilech.

BBC News informuje o tom, že se k 12 státům o víkendu připojily další čtyři jako Arizona, Colorado, Montana a Washington. Podle agentury Reuters se v hlavním městě USA sešlo až 2 500 lidí a to je Washington pokládán jako jedno z nejpostiženějších míst v rámci pandemie koronaviru.

Prezident proti guvernérům

Kromě toho, že lidé napříč USA porušují zákaz shromažďování, podle agentury Reuters lidé nedodržovali doporučené vzdálenosti a nenosili ochranné roušky ani masky.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo pro ABC News prohlásil, že opatření se prodlouží do 15. května a v boji s koronavirem se New York nachází teprve v poločase.

Třeba v takovém Texasu však lidé vycházejí do ulic, protože od počátku krize se jich více jak milion přihlásilo o podporu v nezaměstnanosti. Poslední masivní demonstraci podle agentury AP organizoval šiřitel konspiračních teorií Owen Shroyer, který spolupracuje s Alexem Jonesem, jenž stojí za informačním serverem InfoWars.

O tom, že demonstrující jsou často obětí konspiračních teorií nebo chabé informovanosti, dosvědčují záběry z ABC News prezentované v satirickém pořadu HBO Last Week Tonight with John Oliver. Někteří z davu pokládají koronavirus za výmysl médií. Někdo je však mnohem dál.

Třeba evangelický kněz je schopen zaplašit nemoc pouhým fouknutím. V tomto informačním zmatku rozhodně nepomáhá ani samotný Donald Trump. Ten zpochybnil některá opatření v Minnesotě, Michiganu a Virginii. Staví tak guvernéry do nepřátelské role a rozehrává tím svoji politickou kampaň, kdy se vzdává zodpovědnosti za rozsáhlá bezpečnostní omezení.

KAM DÁL: Státy, kde není koronavirus. Koreu ochránila propaganda a Faerské ostrovy veterinář