Kalousek: Vládo, vy bando amatérů, omluvte se a odejděte! Co na rozhodnutí soudu říkají další politici?

Miroslav Kalousek vidí situaci jasně
 

Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle soudu byla vyhlášena nezákonně. 

Opatření byla podle soudce Štěpána Výborného „svévolná, chaotická a nesrozumitelná“ a svým rozhodnutím vyhověl žalobě odborníka na zdravotnické právo Ondřejovi Dostálovi. Na svém twitteru pak Dostál dodal, že „vláda udělala z krizové legislativy trhací kalendář“. O čem přesně soud rozhodl, čtěte zde. Co na toto rozhodnutí říkají politici?

Miroslav Kalousek (TOP 09)
Vládo ČR, Vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte. Svobodný občan nepotřebuje vůdce, který opovrhuje pravidly. Potřebuje správce, který respektuje pravidla a spravuje odpovědně a efektivně.

Vít Rakušan (STAN)
Je dobře, že soud rozhodl, že ani v době krize si nemůže ministerstvo zdravotnictví řídit stát jako zkrachovalou firmu. Teď chceme vědět, kdo a jak nahradí vzniklou škodu živnostníkům a podnikatelům!

Jakub Michálek (Piráti)
Soud pravomocně zrušil mimořádná opatření MZCR, protože je měla vydat v nouzovém stavu vláda. Paní Schillerová už nemůže chytračit s částečnou kompenzí. A armáda úředníků na MZČR by měla mimořádná opatření vydat znovu a tentokrát pořádně. Nezdůvodněním riskuje stát další soudy.

Petr Fiala (ODS)
Rozhodnutí soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, kterými ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když najednou přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda jedná v krizi nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu. Je dobře, že jim ji soud svým rozhodnutím vrací.

Jiří Drahoš (senátor)
„Vítám rozhodnutí soudu zrušit některá “koronavirová" opatření ministerstva zdravotnictví. Ukazuje to, že právní stát u nás stále funguje - i v krizi je přece nutné postupovat podle zákona. Co naopak považuji za naprosto nehorázné, je napadání soudní moci ze strany prezidenta.“

Jan Čižinský (KDU-ČSL)
Když jsem včera v noci po diskusi o krizových opatřeních psal, že vláda úplně rezignovala na vysvětlování, proč co v koronavirové krizi dělá, netušil jsem, že stejný závěr udělají i soudy. Jen opatření, která jsou lidem dobře odůvodněná, jsou lidmi efektivně respektovaná.

Tomio Okamura (SPD)
Rozhodnutí soudu na zrušení opatření neznamená, že by daná omezení nebyla ve své době účinná a nutná. Rozsudek znamená, že bohužel místo vlády odborníků máme zde vládu politiků, kteří nedokážou zprocesovat a vydat rozhodnutí tak, aby nemělo právní vady. Je to prostě trapas.

Tomáš Czernin (senátor)
Vláda má odstoupit! Krizová doba neopravňuje vládu, aby konala nezákonně. Každý úředník, který poruší zákon, musí být úřadu zbaven. To platí i pro vládu. Zákon platí vždy a pro všechny. Nebo jsme tak daleko, že co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi?

Ivan Bartoš (Piráti)
Předseda senátu zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. Na to jsme upozorňovali do začátku a rozhodnutí soudu jen potvrzuje naše slova.

Jan Bartošek (KDU-CŠL)
Zajímalo by mě, jak moc si je teď vláda jistá (ve světle aktuálního nálezu soudu), že platně vyhlásila nouzový stav a že nouzový stav skutečně existuje?

Martin Kupka (ODS)
Takže soud nám řekl, že trik vlády s nouzovým stavem byl jak z rejstříku skořápkářů: "Vidíte, a kulička je tady!"

KAM DÁL: Biosimilars jako zlom v medicíně. Léčbu rakoviny i některých autoimunitních nemocí zlevní o miliardy.