Marian Jurečka: Pane Babiši a celá vládo, děláte si z lidí v této zemi prdel?

Marian Jurečka má na vládu zcela konkrétní dotaz
 

Chaos. Žádný systém. Prohlášení, která se vzájemně popírají. Tisková konference s osamoceným Adamem Vojtěchem, protože zbytek vlády se po jednání rozprchnul neznámo kam. Tak vypadal čtvrteční večer po zasedání kabinetu Andreje Babiše. Ohlášení zrušení některých "koronavirových" opatření probíhalo zmatečně, nejednoznačně a hlavně bez většiny důležitých aktérů.  

Nebyl to na pana Vojtěcha pěkný pohled. Ministr zdravotnictví je jinak pěkný muž, ale ve čtvrtek večer byl hozen do vroucího kotle, což mu jistě nezáviděl ani jeho největší nepřítel. Na některé otázky novinářů neznal odpověď, nedokázal bohužel jasně a přesně formulovat, jaká opatření se ruší, jaká se mění, odkdy a proč.

Proč o záležitostech vysokých škol mluvil ministr zdravotnictví a ne šéf resortu školství Plaga? Proč o uvolnění hranic mluvil Vojtěch místo ministra zahraničí Petříčka či ministra vnitra a šéfa krizového štábu Jana Hamáčka? Kde byl premiér Andrej Babiš? Není se tedy čemu divit, že někoho přístup vlády "zvedl ze židle". 

Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Pane Babiš a celá vládo, děláte si z lidí v této zemi prdel? Jak máme jinak chápat co posledních 24 hodin předvádíte, především pak ve čtvrtek večer?!! Přijde vám tohle normální řízení státu?

Jan Skopeček (ODS)
Vláda má průšvih a na tiskové konferenci po vládě je jen Adam Vojtěch a prázdné stolečky. Kde jsou premiér, vicepremiéři Schillerová, Havlíček a Hamáček, kteří nevynechají jedinou mediální příležitost? Takoví hrdinové jsou v čele státu v době krize k nezaplacení!

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
Představuju si tiskovou konferenci, kde vystoupí premiér a ministři. Poděkují lidem, kteří kritickou situaci zvládají. Ukážou data. Řeknou, která opatření se rozvolňují a za jakých podmínek. Tisková konference končí a každý ví, na čem je. To bych ale chtěla moc.

Jiří Pehe (politolog)
Vzhledem k tomu, že na včerejší tiskové konferenci po zasedání prezentovali zřejmě nejdůležitější informace za posledních několik měsíců Adam Vojtěch a plukovník Prymula, neví, někdo, zda nedošlo ke státnímu převratu?

Dominik Feri (TOP 09)
Kdyby byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rapper, první track by se jmenoval Udělejte bordel.

Marek Ženíšek (TOP 09)
Nevím, ale trochu mi ta tiskovka připomíná Güntera Schabowskiho z NDR, který na otázku novináře v listopadu 1989, od kdy toto usnesení vstoupí v platnost, odpověděl, že „podle mého názoru ihned”.

KAM DÁL: Otevřené hranice, fitka, volný pohyb i nakupování. Přehled, kdy se uvolní jaké opatření.