Místo polystyrenu použijte na dům rostliny. Popínavky jsou krásné, účelné a mění se s ročním obdobím

Popínavé rostliny zcela změní charakter domu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Příroda se pomalu začíná připravovat na jaro a ani my bychom neměli zaspat. Chtěli byste už letos mít kolem domu základ příští zelené fasády? Pak je čas začít vybírat popínavky, které se o zbytek postarají téměř samy. Doba jejich výsadby přijde již brzy.

Jistě mnozí z nás na cestách ať již po republice nebo hlavně v zahraničí obdivovali popínavými rostlinami porostlé fasády rodinných domů i velkých sídel. Zvlášť pro anglickou krajinu je ten pohled typický, ale ani českému venkovu není taková ozdoba domů cizí. Krásné to je, ale je rostlinná ozdoba prospěšná také pro dům? A jaké rostliny jsou pro takový účel nejvhodnější?

Popínavky ochrání dům

I když mohou mít někteří majitelé nemovitostí obavu o svůj dům, popínavé rostliny mu určitě neublíží, tedy pokud vybereme ty správné. Například břečťan svými drobnými kořínky fasádu podle odborníků určitě nepoškodí, naopak pouze utěsní případné drobné otvůrky. Přísavník je dokonce ještě ohleduplnější k podkladu, po kterém se pne. A navíc - stěna popínavých rostlin dokonce fasádu i celý dům velmi účinně chrání.

Jako polystyren, ale hezčí

Pokud se po několika letech (a netrvá to tak dlouho) podaří vypěstovat zapojenou zelenou fasádu, která pokryje celou stěnu nebo obroste celý dům, zjistíme, jak dobře jsme udělali. Dokonce i odborník na tuto oblast, známý botanik Václav Větvička, tuto praxi podporuje. Zdůrazňuje ale správný výběr rostlin. Pokud se vše podaří, získá majitel domu účinnou ochanu proti povětrnostním vlivům - listy rostliny zabrání například i velmi průdkým dešťům proniknout k fasádě a poškodit ji, stejně tak v létě působí jako ochrana proti přehřátí zdí a vyrovnává změny v teplotě. V jejich okolí se zvyšuje vzdušná vlhkost, a tak se i parné letní dny stávají snesitelnějšími…

Problém pro základy?

Další otázkou, která mnohé trápí, je obava o okolí domu a jeho podzemní část. Nepoškodí kořeny popínavých rostlin základy domu? Podle botaniků určitě ne. Kořeny popínavých rostlin nebývají nikterak mohutné s ohledem na to, že například zmiňovaný břečťan ke své výživě používá i kořeny vzdušné. Navíc takové rostliny odčerpávají půdní vlhkost v okolí stavby, a tím jí prospívají.

Vybrat ty správné druhy

Většinu z nás asi jako první napadne břečťan - stálezelená rostlina, kterou známe od dětství jako houževnatou a rychle rostoucí popínavku, která ozdobí stěnu během poměrně krátké doby. Břečťan je ale vhodné využít převážně na severní stěny a tam, kde je po celý rok chladněji. Díky tomu, že neopadává ani v zimním období, nabídne břečťan také do jisté míry funkci tepelné izolace. Jižní stěny domu nejsou pro něj ale ideální, protože právě v zimním období trpí střídáním teplot, kdy sem ve dne může svítit sluníčko a v mrazivých nocích pak teplota klesá hluboko pod nulu. Takové rozdíly nedělají břečťanu dobře. V dobrých podmínkách ale doroste až délky kolem 25 metrů.
Přísavníky dobře snáší právě ty podmínky, které nejsou příznivé pro břečťan. Nevadí mu slunečné strany domu, ale spokojený bude i v polostínu. Oproti břečťanu ale na zimu opadává, což vyvažuje změnou barvy v podzimních měsících. Dům se tak mění s ročním obdobím a to jistě ocení nejeden pěstitel.

Ovíjivé rostliny musíme hlídat

Rdesno patří na rozdíl od dříve zmiňovaných rostlin mezi druhy ovíjivé. Je tedy potřeba v případě, že se pro něj rozhodneme, vytvořit mu odpovídající oporu. Za péči se ale odmění rychlým růstem a pokrytím požadované plochy. Jen si musíme dát pozor na okapy, které považuje za zvlášť vhodné k ovíjení. Je tedy nutné sledovat jeho růst a včas zasáhnout. To ostatně platí u všech zmiňovaných rostlin - péče o ně je nutná a v době, kdy již pokrývají celou fasádu, je jejich zastřihávání zkrátka nutností.
Vinná réva nabídne kromě ozdoby domu také praktické využití. I ona dokáže při správné péči dosáhnout délky až dvaceti metrů, vyžaduje však teplejší, slunnou, ideálně jižní stranu domu. Také vinná réva bude změnou barvy ohlašovat příchod podzimu.

Přejete si rozkvetlý dům?

Pokud si představujete svůj dům pokrytý krásnými květy, není problém využít pro tuto příležitost Clematis, a to - podobně jako vinnou révu - na stěny obrácené k jihu. Zatracovat bychom neměli ani popínavé růže nebo nádhernou vistárii. Tyto rostliny je možné použít také jako doplněk jiných popínavek a vytvořit tak působivou a v roce se neustále měnící kompozici, kterou budou nejen sousedé závidět.