Pandemie slábne, obezřetnost je však stále nutná. Před koronavirem je třeba chránit se i za volantem

Kdykoli se do auta vrátíte z venku, je dobré použít dezinfekci rukou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Situace kolem pandemie koronaviru se v České republice v posledních dnech vyvíjí dobře, počty nově nakažených klesají a vláda uvolňuje přísná opatření. Přesto je třeba se před nemocí nadále pečlivě chránit, dodržovat platná nařízení a věnovat zvýšenou péči osobní hygieně. A důslednost je důležitá mimo jiné i ve chvíli, kdy usednete za volant. Jak se proti koronaviru chránit ve svém vlastním automobilu?

Podle aktuálních nařízení nejsou řidiči osobních vozidel povinni nosit v autě roušku, pokud jedou sami či se členy domácnosti. Jakmile ale do auta vezmou kohokoliv, kdo s nimi nebydlí pod jednou střechou, musejí pokrývku úst a nosu nasadit jak oni sami, tak i všichni další pasažéři. 

Pokud řidič jede v autě úplně sám, experti dokonce důrazně doporučují roušku nenasazovat. Látková rouška totiž dýcháním rychle vlhne, čímž se snižuje její účinnost. Ideální je tak mít ji nasazenou skutečně jen tehdy, když je potřeba. Nepohodlná či špatně pasující ochrana úst a nosu navíc může řidiče dráždit a rozptylovat, případně se mu s ní snáze zamlžují brýle.

Tankujte s rukavicemi

Už dávno před vypuknutím pandemie koronaviru bylo dobře známo, že tankovací pistole patří stejně jako třeba madlo nákupního košíku mezi jedny z "nejšpinavějších" předmětů co do výskytu nejrůznějších bakterií a virů. Nyní je pak opatrnost při manipulaci s nimi ještě důležitější.

Základní ochranou jsou pro tankující řidiče jednorázové rukavice, které bývají k dispozici u každého stojanu. Po jejich použití a sundání by se ale i tak měli lidé vyvarovat dotýkání se obličeje či jedení. Ideální je si po natankování umýt ruce či si je očistit dezinfekčním gelem nebo ubrouskem. Tyto nyní základní hygienické pomůcky by neměly v žádném autě chybět.

Za tankování či parkování plaťte mobilem

K základním pravidlům ochrany před nákazou patří platba kartou, aby se eliminoval kontakt s mincemi a bankovkami. Ještě více bezpečí pak poskytne bezkontaktní platba chytrým telefonem. V sítích některých čerpacích stanic není vůbec nutné platit u pokladny a přijít tak do styku s platebním terminálem, obsluhou a dalšími zákazníky. Stačí jen telefonem vyfotit QR kód přímo na tankovacím stojanu a platba proběhne prostřednictvím platební aplikace.

Díky mobilu je možné zaplatit i tankovací kartou stejně jako při běžné platbě. Obdobně lze se speciální parkovací aplikací řešit i platbu za parkování, čímž řidičům odpadá nutnost dotýkat se parkovacích automatů. Třeba v pražských modrých zónách bez mobilu ani zaplatit nelze. Automaty tu totiž nejsou. V současnosti je sice parkování na městských parkovištích a zónách placeného stání zdarma. Toto opatření ale platí už jen do 11. května.

Pravidelná dezinfekce sebe i vybraných částí vozidla

Jak již bylo zmíněno, v současné době se vyplatí vybavit se do svého vozu dezinfekčními ubrousky a gelem, přičemž obojí je záhodno využít na dezinfekci rukou, kdykoliv se do auta vrátíte zvenku. Krom toho je vhodné pravidelně dopřát svému vozu i důkladnější očistu, obzvláště vozíte-li v něm osoby, s nimiž nesdílíte domácnost.

Jak radí ve svých materiálech například i automobilka Škoda, očistě by se neměly vyhnout části jako volant, řadicí páka, ruční brzda, ovládací prvky rádia či infotainmentu, páčky směrovek a stěračů, loketní opěrky, kliky dveří (zevnitř i zvenčí), ovládání nastavení sedadel, ale třeba také rámy dveří a madla zavazadlového prostoru.

Používejte vhodné čisticí prostředky

Pozor si ale dejte na to, čím svůj vůz vůbec budete dezinfikovat. Pro interiér vozu jsou například zcela nevhodné dezinfekce na bázi bělidla či peroxidu vodíku. Pozor je potřeba dát i na přípravky s čpavkem, zejména pokud byste je použili na dotykové obrazovky v autě. Samotní výrobci aut nejčastěji doporučují držet se dezinfekcí na bázi alkoholu, jehož obsahují nejméně 70 procent.

Například isopropylalkohol se dokonce používá na čištění součástek přímo v továrnách a pro veškeré povrchy auta by měl být bezpečný. Při dezinfekci poté odborníci doporučují používat hadříky z mikrovlákna, které nepoškrábají povrch materiálů.

KAM DÁL: Zánět dásní není paradentóza. S bakteriemi v ústech, které mohou i za zápach, můžeme bojovat.