Od smrti krále hororů Alfreda Hitchcocka uplynulo 40 let: Nikdy nezískal Oscara, přesto jeho filmy děsí dodnes

Alfred Hitchcock zemřel před 40 lety
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Alfred Hitchcock zemřel přesně před 40 lety 29. dubna 1980. Budoucí geniální filmový režisér a producent začínal kreslením titulků k němým filmům. Mezi jeho nejlegendárnější snímky vůbec patří Psycho nebo Ptáci. I přesto, že byl považován za krále hororů a významného umělce, nikdy nedostal Oscara za nejlepší režii. 

Alfred Hitchcock se narodil 13. srpna 1899 v londýnském Leytonstone a měl další dva sourozence. Už v jeho mládí se začaly rodit napády pro budoucí velkolepé filmy. Jako malý a neposedný kluk byl časo trestán svojí matkou, která ho nutila stát hodiny v nohách její postele. To ho v pozdější době inspirovalo pro stvoření postavy Normana Batese ve filmu Psycho. Úplně jedoduché to v mládí budoucí režísér a producent neměl. V pouhých patnácti letech mu zemřel otec. Po dokončení základní školy vystudoval Alfred školu strojírenství a navigace. Posléze se několik let živil jako bankovní úředník, ale cítil, že ho to táhne jinam. Postupem času si začal přivydělávat jako kreslíř karikatur, a tím se také dostal k filmu. 

První film a hrůza z autorit 

Již ve svých šestadvaceti letech dostal Alfred Hitchcock šanci režírovat svůj první film Zahrada rozkoše, který se nesetkal s dobrými recenzemi, a kariéra Hitschocka byla ohrožena. O rok později předvedl snímkem Příšerný host, co v něm skutečně je. Film sklidil obrovský úspěch a je považován za první skutečně „Hitchcockovské“ dílo. Krátký příběh, záběry plné napětí, očekávání a děs. To bylo jeho velkým úspěchem. Zároveň neměl rád dlouhé scény vyplňované dialogy.

Alfred Hitchcock se netajil tím, že celý život trpěl nevyslovitelnou hrůzou z jakékoli úřední autority a zároveň k ní měl respekt. To pramenilo hlavně z jeho dětství a trestů, které dostával od svého otce. Běžně musel chodit na jednu z místních policejních stanic, kde ho důstojníci na příkaz otce zavírali za trest na pár minut do cel. 

V roce 1926 se oženil se svou asistentkou režie Almou Reville a v roce 1928 se jim narodila dcera Patricia. Alma byla jeho nejbližší člověk, spolupracovník a sama napsala pro svého muže řadu scénářů. V roce 1939 se manželé přestěhovali do Hollywoodu, kde Alfred Hitchcock začal natáčet se skutečnými hvězdami. 

V jeho filmech účinkovali Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart nebo Grace Kelly a za svoji kariéru natočil zhruba 60 filmů. Skutečný životní úspěch se dostavil v 60. letech, kdy natočil filmy Psycho a Ptáci. Alfred Hitchcock byl pětkrát v nominaci na Oscara za nejlepší režii, nikdy však cenu nezískal. Přesto za svůj život získal řadu ocenění, jako dva Zlaté glóby, osm Laurel Awards a také dostal pět ocenění za celoživotní dílo. V roce 1980 v rámci udělování novoročních vyznamenání, obdržel od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria.

KAM DÁL: Nesmrtelní diktátoři. Když jsou vůdci pohřbeni předčasně nebo naopak příliš pozdě.

Klíčová slova: