Pečené kuře jinak a s nápadem. Kari omáčka mu dodá docela jinou chuť a rodina si tento recept jistě oblíbí

I pečené kuře můžeme upravit netradičně a překvapivě
 

Pečené kuře je pravděpodobně stálice mnoha rodinných jídelníčků. Není pracné na přípravu, nakonec vypadá i poměrně slavnostně, jeho chuť nikoho neurazí a co si budeme povídat - je to také jedna z nejlevnějších variant, jak pohostit rodinu. Jenže dokola pořád ten samý recept se po několika měsících nebo i letech jednoduše omrzí. Stačí ale malá změna a všechno může být jinak.

 

Znáte to jistě velmi dobře. Zeptáte se rodiny, co by si dala k nedělnímu obědu, a jeden po druhém se z přemýšlení vyhne slovy: je mi to jedno. Často pak máte chuť uvařit “jemitojedno” třeba s bramborem… Vymýšlení jídla, které rodině nabídne, tak většinou zůstane na kuchařce nebo kuchaři. A pak se hodí jakýkoliv nápad. A pokud jde navíc o vynikající jídlo, není o čem se bavit. Zkuste třeba “žluté kuře” - tedy pečené kuře ve výborné kari omáčce.

Nejprve upečeme kuře...

Základem receptu na žluté kuře je docela běžně upečené kuřecí maso i s kůží. Změna přijde až v poslední fázi jeho pečení, kdy odebereme z pekáčku vypečenou šťávu, s kterou budeme dále pracovat a vytvoříme vynikající kari omáčku. Ta vznikne během několika minut. Stačí na trošce oleje orestovat velmi najemno nakrájenou cibulku až do okamžiku, kdy začne zlátnout. Poté ji zalijeme výpekem z kuřete a pokud bychom omáčky potřebovali víc, je možné vše doplnit ještě vývarem. Musíme si ale uvědomit, že každé takové ředění znamená ztrátu chuti, proto bychom na to měli pamatovat již při pečení masa a zajistit si dost šťávy.

Kari, česnek, kmín

Do výpeku na cibulku následně přidáme nezbytné koření, bez kterého by to samozřejmě nešlo. V tomto případě jde o kari koření, kterým nemusíme šetřit. Jde o přísadu, která má být výrazná a převažující. Ke kari přidáme špetku pepře a mletého kmínu a také česnek - buď sušený nebo pokud máme, využijeme samozřejmě čerstvý propasírovaný, který bude mnohem výraznější. Do omáčky na jedno kuře se hodí (podle síly) přibližně 3 stroužky.

Smetanu určitě ano, ale opatrně

Vše necháme chvíli povařit a nakonec pro zjemnění přilijeme trochu smetany na vaření. S tou ale budeme zacházet opatrně, protože větší množství by chuť poměrně výrazné omáčky zničilo. Vytvořit tuto omáčku nám zabere sotva deset minut.

S bramborem, ale i s rýží

Nyní už nezbývá nic jiného než naporcovat kuře a přelité voňavou vynikající kari omáčkou jej servírovat rodině nebo hostům. A co podávat jako přílohu? Pokud budete chtít zachovat alespoň trochu tradice, určitě neuděláte chybu, když se na talíři objeví vařené brambory. Ještě lepší je v tomto případě ale (k pečenému kuřeti poněkud neobvyklá) rýže. Určitě zkuste rodinu překvapit, recept se pravděpodobně usídlí na seznamu oblíbených.

KAM DÁL: Prodloužený víkend zve na výlet. I nyní máme nespočet možných cílů.

Klíčová slova: