Konec pandemie díky obětování zvířat. V Bolívii mají politici svůj styl

Lama byla v Bolívii obětována náměstkem
 

Náměstek bolivijské vlády uspořádal ve čtvrtek tradiční incký rituál, během něhož obětoval dvě mladé lamy "Matce Zemi" s žádostí o pomoc v nynější pandemii. Informovala o tom agentura AP. Podle ní ho o modlitby za konec pandemie požádala prezidentka Jeanine Áňezová. Bolívie registruje dosud na 1 100 nakažených koronavirem a 62 úmrtí z řad nakažených.

Tradiční andský rituál obětování bohyni zvané Pachamama (Pačamama) provedl náměstek ministra zdravotnictví Felipe Quilla Muni, který má v náplni práce tradiční medicínu a mezikulturní dialog. Quilla Muni patří k andskému etniku kallawaya, jehož členové v historii prosluli jako domorodí léčitelé.

Při rituálu na hoře na předměstí La Pazu, která je považovaná za posvátnou, indiánský náměstek pálil lístky koky, které házel na vatru, v níž spálil také dvě mrtvé malé lamy.

"Bolívie je laická země, ale respektuje také naše tradiční zvyky a domorodou víru, takže takto vyjadřuje přání, aby skončila tato pandemie," řekl náměstek agentuře AP. Podle něj je rituál reakcí na žádost prezidentky Áňezové, která tento týden vyzvala k modlitbám za oběti koronaviru a konec pandemie.

Pod tlakem!

Áňezová je křesťanka a když se loni po útěku prezidenta a dalších vysokých ústavních činitelů ze země prohlásila z pozice místopředsedkyně Senátu prozatímní prezidentkou, třímala přitom v parlamentu v rukou obří bibli. I při dalších veřejných projevech měla často bibli v ruce.

Áňezová vystřídala v úřadu téměř 14 let vládnoucího Eva Moralese, který byl prvním indiánským prezidentem Bolívie a loni v listopadu podal demisi během protivládních demonstrací a pod tlakem vedení armády a policie.

KAM DÁL: Ve stínu koronaviru. Pandemie může způsobit hladomor biblických rozměrů, tvrdí OSN

 

Klíčová slova: