Syndrom karpálního tunelu vede i k nehybnosti ruky. Nezahrávejte si a dodržujte pravidla

Vyhledejte odbornou pomoc dříve, než bude pozdě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Používáte často při práci s počítačem myš? Pak vám může hrozit vznik syndromu karpálního tunelu. Tím jsou ohroženi především lidé, kteří nejen často pracují s počítačovou myší, ale vykonávají i stereotypní práci spojenou s držením předmětů, jejich úchopem a s vibracemi. Jak ho poznáte?

Situací, kdy může dojít k syndromu karpálního tunelu, je však mnohem více, nejde jen o práci s myší. Identifikovat ho můžete například po úrazu zápěstí nebo zánětu šlach a vazů v této oblasti. Mezi typické projevy patří bolesti v zápěstí, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost. Dále dochází i k oslabení drobných svalů rukou a ke zhoršení jejich obratnosti.

Jaká je prevence?

Předcházet tomuto onemocnění můžete tak, že nebudete přetěžovat zápěstí a svaly v oblasti ruky stereotypními pohyby nebo je nechávat dlouho v jedné poloze. Když už zatěžující činnost vykonáváte, je dobré dělat si pravidelné přestávky na uvolnění, protažení ruky, včetně protřepání prstů a celé horní končetiny. Někdy ale bolest a brnění pochází od krční páteře, což může posoudit jen odborník.

Měli byste dodržovat pravidla správného sezení a práce na PC včetně uspořádání pracovní plochy. Při správně nastavené výšce židle i stolu byste měli mít v loktech ideálně pravý úhel, ramena a paže by měly být uvolněné a počítačová myš ve velikosti lidské dlaně, nejlépe ergonomicky tvarovaná. Při jejím držení mějte dlaň, zápěstí i předloktí v přirozené pozici. 

Pravidelné pauzy

Jedním z nejúčinnějších způsobů prevence karpálního tunelu je dát si od činnosti, kterou naše zápěstí namáháme, pravidelně 10 až 15minutovou pauzu. Četnost přestávek je nutné přizpůsobit tomu, jak silně zápěstí namáháte. Ideální je, pokud možno, aktivitu, která namáhá vaše zápěstí, střídat s jinou.

Protažení

Zároveň s pauzami je ideální si zápěstí pravidelně protahovat. Je to jednoduché, stačí jen dlaň zabalit do pěsti a poté zase prsty pomalu natahovat. Tento postup opakujte minimálně pětkrát a rozhodně na protažení nijak nespěchejte.

Pozice zápěstí

Pro prevenci vzniku syndromu karpálního tunelu je ideální, pokud je vaše zápěstí v neutrální pozici, nemělo by se při zátěži ohýbat ani nahoru, ani dolů. Tato pozice zmírňuje tlak na středový nerv. Udržet neutrální pozici zápěstí nám může mimo jiné pomoci udržet i podložka na myš se zápěstní opěrkou.

Teplo

Pravděpodobnost vzniku syndromu karpálního tunelu může mimo jiné zvýšit i chladné prostředí. Dbejte tedy na to, abyste vaše zápěstí udržovali v teple.

Pokud nejsou příznaky včas rozpoznány a řešeny, může onemocnění dojít do fáze, kdy už je syndrom karpálního tunelu plně rozvinutý. V takovém případě je již řešením pouze operace.

Ženy jsou ohrožené více

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se často přidá i brnění nebo necitlivost horních končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder či bolesti hlavy.

„U žen může být za vznikem tohoto onemocnění také hormonální změna v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza. Ženy také pravděpodobně provádějí častěji činnosti, při kterých více přetíží svoje drobnější ruce,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová, primářka rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Vhodná rehabilitace

V počáteční fázi onemocnění lze dosáhnout zlepšení stavu za pomoci speciálních cviků nebo klidového režimu v kombinaci s vhodnou rehabilitační terapií. Lze rehabilitovat i v akutní fázi onemocnění, kdy má pacient omezený pohyb nebo trpí bolestí, a to především díky mikropohybu, což je pohyb v milimetrech. Pomohou lehké, ale účinné protahovací a relaxační cviky, včetně cviků na stabilizaci zapěstí.

„Při rehabilitaci ruky se zaměřujeme na speciální cviky ruky, ať už jde o prsty, zápěstí či předloktí. Například doporučuji polohu a cvik, kdy si můžete celou paži včetně zápěstí a prstů buď ve visu nebo na stole dát do opačného postavení než při práci s myší, to znamená, že paži vytočíme zevně a s mírným odporem protáhneme včetně ruky, jejíž hřbet protáhneme směrem k hřbetu předloktí. Tak si můžeme lehce uvolnit celou paži, zápěstí a ruku,“ tvrdí doktorka Tomanová.

Zdroj: WebMD

KAM DÁL: Senátor Hraba: Kvůli letošním maturitám a přijímačkám hrozí soudní spory. Ministerstvo školství musí přestat mlčet.