Online podvody se zvířaty. Britové kupují štěňata a koťata, které neexistují

Inzeráty v Británii mohou být podvodné
 

Milovníci zvířat se v Británii stávají obětí online podvodů, při kterých zaplatí za štěňata a koťata, jež ve skutečnosti nikdy neexistovala. Podvodníci využívají koronavirus jako výmluvu, aby z lidí vymámili peníze předem, než se budou moci na zvířata přijet podívat. 

Za poslední dva měsíce britská policie zaznamenala 669 podobných případů, při nichž oběti zaplatily celkem 282 000 liber (asi 8,7 milionu korun) poté, co odpověděly na falešné inzeráty nabízející na internetu prodej zvířecích mazlíčků. Podvod obvykle začíná žádostí o složení zálohy a poté následují platby za pojištění, očkování a dokonce i přepravy zvířete.

„Skutečnost, že podvodníci využijí i mezinárodní krizi, v jaké se nyní nacházíme, aby obrali nevinné lidi o jejich peníze, je mimořádně krutá," prohlásila Pauline Smithová, která vede středisko pro hlášení podvodů a kybernetických trestných činů Action Fraud.

Varování!

„Nyní trávíme více času online a jsme nuceni se přizpůsobit novému způsobu života, což znamená, že porostou příležitosti pro zločince, aby páchali podvody," míní Smithová. „Apelujeme na všechny, aby si důkladně rozmysleli, kam a komu posílají peníze. Mohou dotyčnému člověku nebo obchodu věřit?"

K varování se přidala také Královská společnost pro předcházení krutosti na zvířatech (RSPCA). „Bohužel už jsme prošetřovali mnoho kriminálních gangů, které jsou ochotné zneužít zvířata, aby rychle přišly k penězům. A nyní, v době koronavirové krize, budou zkoušet nové triky, jak podvést veřejnost," uvedla RSPCA v prohlášení.

„Apelujeme na každého, kdo pomýšlí na pořízení domácího mazlíčka, aby si důkladně rozmyslel, zda se o něj bude moci správně starat - nejen teď, ale i v budoucnosti, až budou restriktivní opatření zrušena a život začne být opět rušnější a nabitější," dodala RSPCA. „A pokud se někdo rozhodne, že právě teď je správná chvíle pořídit si zvíře, vždy doporučujeme raději adopci z útulku než koupi."

KAM DÁL: Zápach z tlamy nebo uší vašeho psa může být signálem závažné nemoci

 

Klíčová slova: