Tajemní netopýři trpí zbytečně. Jsou velmi užiteční a koronavirus nepřenáší

Typickou je pro netopýry jejich poloha hlavou dolů, v níž tráví většinu dne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pandemie koronaviru (mimo jiné) vrhla špatné světlo na zvířata, o nichž se hovoří jako o těch, kteří stojí za původem, respektive rozšířením nemoci Covid-19, tedy na netopýry. Obavy některých lidí jdou do extrémů a tak se zdá, že by mohli být v ohrožení i zdejší zástupci tohoto druhu…

Netopýři jsou odedávna zvířata, která mnozí obdivují a další lidé z nich mají obavu. V tmavnoucí podvečerní krajině působí někdy skutečně trochu strašidelně i díky svému zcela neslyšnému letu. Nyní na ně navíc padlo stigma těch, kteří rozpoutali světový problém a seslali na lidstvo pandemii koronaviru. A lidé se k nim tak v některých případech také začali chovat. To však nemá žádný důvod, jak informují odborníci z České společnosti na ochranu netopýrů, k nimž se přidávají i pracovníci Agentury na ochranu přírody a krajiny ČR.

Netopýři za nic nemohou

Tito specialisté důrazně upozorňují, že srovnávat neoprávněně avizovanou nebezpečnost wu-chanských netopýrů s těmi, kteří se usídlili například na půdě vašeho domu, je absolutně špatná úvaha. Ostatně již dnes existují studie, které upozorňují na to, že ani v Číně patrně nebyli zdrojem nákazy právě netopýři, ale jiní hostitelé. Přesto čínským netopýrům tato pověst mezi lidmi zůstává i nadále. Ti “naši” tedy rozhodně nemoc Covid-19 nepřenášejí a není tedy důvod chovat se k nim jinak než k ostatním volně žijícím zvířatům naší přírody. Lidé, kteří by přesto měli obavy o svoje zdraví nebo bezpečnost, mají možnost se obrátit na odborníky, kteří jim vše vysvětlí a případně i pomohou situaci řešit.

Je to mnohem složitější

Profesor RNDr. Ivan Horáček, CSc., z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty UK, který je zároveň předsedou České společnosti na ochranu netopýrů, v této souvislosti vysvětlil, že genomická struktura lidských koronavirů se od těch netopýřích liší skladbou dvou genů a k jejich aktivizaci mohlo dojít až u mezihostitele. Znamená to, že mezi netopýry a lidmi musel být ještě jeden článek, jeden hostitel, který přenos tohoto viru "zprostředkoval". Koronaviry evropských netopýrů navíc jeden ze zmiňovaných dvou genů vůbec nemají.

Jsou to zkrátka běžná zvířata

„V České republice má domov 27 druhů vrápenců a netopýrů. Tyto pozoruhodné živočichy chrání český zákon o ochraně přírody a krajiny i několik mezinárodních úmluv. Netopýrů se není třeba bát, stačí se k nim chovat stejně jako k jiným volně žijícím zvířatům – především na ně bezdůvodně nesahat, protože mohou v sebeobraně citelně kousnout. Kdo chce zjistit, kde netopýři žijí, může se podívat do Nálezové databáze ochrany přírody, kterou spravujeme,“ doplnil konstatování Ivana Horáčka Vladimír Hanzal z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ten také vyzval všechny milovníky přírody, aby případná data o výskytu netopýrů hlásili prostřednictvím mobilní aplikace LioLog.

Netopýr v paneláku? Poměrně běžné...

Kde se můžeme v České republice s netopýry pravděpodobně setkat? Možná bychom se divili, ale netopýři se rádi usidlují v těsné blízkosti lidí. Můžeme je tedy najít například na půdách domů v menších městech a na vesnicích, ale stejně tak i ve skupinách panelových domů na sídlištích. Ruch a blízkost člověka netopýrům příliš nevadí. Stejně tak nám lidem nemusí vadit jejich přítomnost, protože soužití s těmito bezesporu zajímavými zvířaty je v naprosté většině případů absolutně bezproblémová.

„Přítomnost netopýrů či jejich trusu v budovách nepředstavuje zvýšené zdravotní riziko,“ doplnila Eva Cepáková z České společnosti na ochranu netopýrů, která chápe obavy některých lidí z kontaktu s netopýry, která často pramení ze zkresleně podávaných informací, ale ujišťuje, že tyto obavy jsou zbytečné. Naopak - pozorovat vpodvečer netopýry, neslyšně se pohybující vzduchem, je velmi zajímavé a krásné. Byla by škoda připravit se o takovou podívanou neuváženou likvidací netopýřích úkrytů nebo dokonce zvířat samotných.

KAM DÁL: Když ruské tajné služby vraždí jedem. Skripal přežil, ale Litviněnko takové štěstí neměl

 

Klíčová slova: