Ministr Vojtěch ke kritice vakcíny: Platí svoboda bádání, pomoc nenabídli

Závody s časem v hledání vakcíny probíhají na celém světě
 

Šéfka týmu pro vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 Věra Adámková a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se ohradili proti kritice Učené společnosti ČR. Podle poslankyně za ANO a lékařky Institutu klinické a experimentální medicíny Adámkové nikdo institucím pomoc nenabídl. Učená společnost ČR označila informace o chystané vakcíně za nedůvěryhodné, je podle ní podezření, že za ní stojí lidé bez potřebných znalostí o výzkumu a výrobě vakcín.

Učená společnost ČR kritizuje také plánované náklady jen v desítkách milionů korun. Na vývoj společné vakcíny organizovaný EU Česko poskytne zhruba 750 000 eur, Německo a Francie přes půl miliardy.

Svoboda bádání

„Platí svoboda bádání a v tomto směru asi není nutné kritizovat někoho, kdo má zájem pracovat na vývoji této vakcíny,“ řekl ministr. Sedm členů Učené společnosti v čele s předsedkyní mikrobioložkou Blankou Říhovou uvádí, že plán na vývoj vakcíny budí podezření ohledně zkušeností a kompetentnosti jeho iniciátorů. Radí podpořit vývoj vakcíny a léků proti koronaviru, ke kterému v pondělí zorganizovala dárcovskou konferenci Evropská komise.

Práce za desítky milionů

Podle Adámkové dopis nedostala ona ani nikdo z ředitelů Státního zdravotního ústavu, IKEM a Ústavu hematologie a krevní transfuze, kteří se na projektu podílejí. Pomoc jim podle Adámkové nikdo nenabídl. „Situace je bezprecedentní. Domnívám se, že je povinností každého vědce, má-li možnosti, dát je obyvatelům a vlasti,“ řekla Adámková. Lidé zapojení do projektu podle ní doteď odvedli zdarma práci za desítky milionů korun.

Podle signatářů dopisu Učené společnosti mohla informace o plánu pracovat na vakcíně do určité míry poškodit úctyhodnou minulost vývoje a výroby vakcín proti závažným infekčním onemocněním v bývalém Československu.

Nezkušení výzkumníci?

„Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milionů korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností nejenom z oblasti výzkumu a výroby vakcín, velmi pravděpodobně však též z oblasti mechanismů imunitní odpovědi u virových infekcí,“ napsali signatáři dopisu. Jinak si nedovedou vysvětlit naivitu, s jakou byl projekt představen, dodali.

Kritici plánu na vývoj české vakcíny už dřív připomněli, že Adámkové spolu s dalšími politiky udělil Český klub skeptiků Sisyfos za rok 2018 anticenu Bludný balvan "za blábolení a šíření pitomostí v oblasti zdravotnictví a vědy".

7,5 miliardy eur za den

O vývoj vakcíny se snaží v mnoha zemích, ve fázi studií je i příprava léku. Evropská komise v pondělí zahájila dárcovskou konferenci a za první den získala na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru téměř celou cílovou částku 7,5 miliardy eur (205 miliard korun). Konference je součástí globální iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO). Třeba Německo přislíbilo 525 milionů eur, Francie půl miliardy, Británie přes 400 milionů eur. Český premiér Andrej Babiš jménem zemí visegrádské skupiny slíbil dohromady tři miliony. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko věnují shodně po tři čtvrtě milionu eur.

KAM DÁL: Tajemní netopýři trpí zbytečně. Jsou velmi užiteční a koronavirus nepřenáší

Klíčová slova: