Jedinečný zámek, který okouzlí: Václav Antonín Chotek udělal Veltrusy nezapomenutelné

Zámek Veltrusy je významným dílem vrcholného baroka z první poloviny 18. století
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Veltrusy jsou rozvíjejícím se městečkem, které leží pětadvacet kilometrů severně od Prahy a žije tu asi dva tisíce obyvatel. Hlavním tahákem je tamní zámek, který bude návštěvníkům znovu otevřen od 25. května. Místní park už si ale můžete prohlédnout nyní, protože právě od 11. května jsou za dodržení bezpečnostních opatření znovu přístupné venkovní prostory.

První písemné zmínky o Veltrusích pocházejí ze 13. století. Samotné jádro města se rozkládalo kolem kostela a tvořilo přibližně oblouk daný dnešními ulicemi Třebízského, Komenského, Fr. Šafaříka a Palackého. Na ně pak navazoval stavební rozvoj především od konce 19. a v průběhu 20. století, kdy se město rozšiřovalo jižním směrem.

Ve 21. století pak začala výstavba nové části Veltrus, která se liší svou stavební rozmanitostí od běžných satelitních sídlišť a vhodně navazuje na původní ráz osídlení, který je daný především menšími rodinnými domy, které jsou obklopené zahradami a zelení.

Velmi uklidňující prostředí

Veltrusy i díky tamnímu parku a zámku tvoří výrazně rekreační prostředí, ve kterém se dá skvěle relaxovat. Vymyká se značně industrializovanému okolí krajiny a umožňuje návštěvníkům historických památek odpoutat se od shonu dálnic, parkovišť a obchodních center. Umožňuje ale také naplňovat i běžné potřeby osvěžení a uvolnění.

Veltrusy jsou dostupné z dálnice D8 od Prahy nebo Lovosic. Autobusová spojení s Prahou, Kralupy nebo Mělníkem provozuje převážně PID. Vede tu také cyklotrasa č. 2 Kralupy nad Vltavou - Nelahozeves - Veltrusy - Mělník - Ústí nad Labem a modrá turistická značka Kralupy nad Vltavou - Veltrusy - Nelahozeves.

Město bylo ušetřeno jak panelové výstavby, tak i většího průmyslu, který často narušuje životní prostředí. Kromě obchodů s potravinami a několika restaurací je tu pošta, lékařské ordinace pro děti a dospělé, lékárna, cukrárna, kavárna, autoservis, benzinová pumpa, prodejna sanitárního zboží a čerpadel, prodejna průmyslového zboží, květinářství, kadeřnictví, zahradnictví, dvě sportovní hřiště a sokolovna, městská knihovna, rodinné centrum Havránek a v neposlední řadě také mateřská a základní škola.

V roce 2010 byla otevřena v budově MěÚ na Palackého ulici také Výstavní síň Ladislava Čepeláka, která je pojmenována po místním rodákovi a významném malíři a grafikovi.

Zámek s obrovským parkem

Jedná se o vrcholně barokní stavbu, jejíž založení se datuje k roku 1704. V tomto období hrabě Václav Antonín Chotek nechal na břehu řeky Vltavy, nedaleko Veltrus, postavit malý lovecký zámeček. Původní stavba od architekta Giovanni Battisty Alliprandiho s čestným dvorem, osazeným sochami Ferdinanda Kuena a Matyáše Bernarda Brauna, se brzy zvětšila do dnešní podoby a je velmi zachovalým komplexem pozdně barokní architektury. „Je to tam opravdu dokonalé, velmi doporučuji. My tam jezdíme pravidelně s celou rodinou,“ usmíval se a zároveň zval Matěj Stodola z Tábora, který neváhá ujet 120 kilometrů. 

Zámek je dnes obklopen romantickým parkem, který je volně přístupný veřejnosti od roku 1796. Patří dokonce mezi pět nejstarších přírodně krajinářských parků v českých zemích. Rozlohou, která je skoro 300 hektarů, je u nás dokonce parkem největším.

Jsou tu i další památky

Kromě zámku je možné ve městě najít i několik zajímavých památkových objektů. Jedním z nich je kostel Narození sv. Jana Křtitele z 1. poloviny 14. století. Zajímavá je také nenápadná tzv. Kaple Kinských (jinak též Pohřební kaple svatého Kříže), což je empírová stavba, která se nachází na rohu ulic Fr. Šafaříka a Čelakovského a upomíná na tragickou smrt hraběte Ferdinanda Kinského, který byl účastníkem protinapoleonských válek, který zde utrpěl v roce 1812 smrtelné zranění, když spadl z koně.

Atraktivní je také novodobá technická památka, kterou je železný most a jez na Vltavě s plavebními komorami mezi Veltrusy a Miřejovicemi, který byl vybudovaný spolu s vodní elektrárnou v první třetině 20. století.

KAM DÁL: Krutá Milada i bájný poklad. Tajemná Lichnice stále vypráví příběhy odvahy, lásky, zrady i neštěstí.