Ruský velvyslanec: Nezodpovědné kroky komunálních úředníků v ČR budí nedůvěru

Socha maršála Koněva se stala jedním z důvodů napjatých vztahů
 

Rusko a Česká republika povedou jednání podle vzájemné smlouvy z roku 1993. Požádala o něj česká strana mimo jiné kvůli vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Rusko souhlasilo. 

Ambasáda v Praze zveřejnila také prohlášení velvyslance Alexandra Zmejevského, podle nějž nezodpovědné kroky komunálních úředníků v ČR budí nedůvěru ve vzájemných vztazích. Koněvovu sochu nechalo odstranit zvolené vedení Prahy 6, spor se vede také kolem kroků dalších pražských radnic.

Tématem jednání mají být nejnaléhavější otázky vzájemných vztahů, uvedla dnes ambasáda. Patří k nim podle ní momentálně "především plnění mezinárodněprávních závazků ve věci udržování historických a vojenských pomníků". Také ČR si dříve stěžovala na poškozování hrobů či pomníků českých vojáků v Rusku a neochotu vybudovat nové památníky. „Je to úplně na začátku, v příštích dnech budeme schopní zveřejňovat, jak to proběhne," uvedl Michal Dudáš z českého ministerstva zahraničí.

Neporušené smlouvy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden uvedl, že očekává českou reakci na návrh Ruska zahájit dialog o odstranění pomníku Koněva, které považuje za "hrubé porušení" dohody o přátelských vztazích z roku 1993. České ministerstvo zahraničí už počátkem dubna uvedlo, že odstranění Koněvovy sochy z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) koncem dubna Hospodářským novinám řekl, že Česko je připraveno jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska.

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980. Praha 6 nechala sochu, která byla opakovaně cílem vandalských útoků, loni v létě zakrýt plachtou a počátkem dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné.

Záchod místo Koněva

Místo po soše na pražském náměstí Interbrigády ale uchráněné nezůstalo. Někdo na něj zřejmě v noci na dnešek postavil porcelánový klozet. Městská část ho nechala odstranit, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) věc odsoudil. Záležitost prověřuje policie.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli dalším krokům pražských radnic. Ruské protesty vyvolalo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo také rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Velvyslanec Zmejevskij ve svém prohlášení k výročí konce druhé světové války píše také o oslavování nacistických pomahačů a interpretování historických událostí "v zájmu momentální politické konjunktury". Podobné jevy se podle něj nevyhnuly ani České republice. „Chápeme, že nezodpovědné kroky ojedinělých odvázaných komunálních úředníků neodráží náladu drtivé většiny obyvatel země," uvedl a poukázal mimo jiné na postoj prezidenta Miloše Zemana.

Nikdo nezpochybňuje roli Sovětského svazu na ukončení druhé světové války, byl však také jedním ze strůjců tohoto konfliktu, když spolu s nacisty přepadli Polsko, uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Rusko se podle něj dosud nevyrovnalo s minulostí. „Jeho představitelé navíc dodnes nechápou, co je to demokratická opozice, svoboda slova nebo právo na samosprávu," doplnil.

Podle starosty Koláře by se velvyslanec měl přestat plést do vnitřních záležitostí České republiky, plete si podle Koláře úředníky a zvolené politiky. „Když takto ostentativně dávají najevo, že jsme nějací lůzři, tak se nás asi bojí," řekl Kolář. Pozastavil se zároveň nad podobností výroků Zmejevského, prezidenta Zemana a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

Hřib a Kolář patří k politikům, kteří nedávno dostali policejní ochranu. Policisté chrání také starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Média informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricinem.

KAM DÁL: Krvavé čekání na Rudou armádu. Američané mohli do Prahy vniknout snadno a rychle