Čeští Noční vlci budou jezdit na kole. Policie jim za trest zabaví motorky i kožené vesty

Lepší kolo, než chodit pěšky
 

K nezvykle tvrdému kroku se odhodlala policie České republiky. Českým sympatizantům ruských Nočních vlků budou do dalšího výročí od konce druhé světové války zabaveny motorky. Celý rok se tak budou muset bez svých "hraček" obejít. Fotografie a videa z pietní akce na Olšanských hřbitovech a z místa, kde před nedávnem stála socha maršála Koněva, jim zkrátka v tomto ohledu "zlomily vaz". Přitom mohlo být ještě hůře.

/POLITICKÁ SATIRA/ Motorkářský klub, který sympatizuje s ruskými Nočními vlky, se po výjimečném jednání vlády bude muset na rok radikálně uskromnit. Vinou porušení bezpečnostních opatření jim budou zabaveny motorky a kožené vesty. Ve hře byl i mnohem přísnější trest, který počítal se zakázem činnosti na dobu neurčitou.

Vláda nakonec zvolila kompromisní řešení. Poslanec Foldyna, jedna z nejviditelnějších tváří této české odnože ruských Nočních vlků se proti rozhodnutí ohradil a svoji motorku ani kožené oblečení odevzdat nehodlá. Podobně se k situaci staví i ostatní členové skupiny. Kauza se tak pravděpodobně dostane před soud.

Kolo nebo koloběžka

Kompromisní vládní nařízení počítá s možností, že čeští Noční vlci mohou využívat nemotorizované dopravní prostředky. Pokud nové pravidlo potvrdí soud, skupina se bude moci setkávat na kolech, koloběžkách či skateboardech, a to jen za předpokladu, že již bude dodržovat bezpečnostní opatření v rámci pandemie koronaviru.

Osudné jim bylo páteční setkání v rámci pietního aktu uctění padlých sovětských vojáků k výročí konce druhé světové války. Jediný, kdo na sebe vzal vinu za porušení pravidel, byl koordinátor akce, který však nechce být v médiích jmenován. „Omlouvám se, vina je na mé straně. Zapomněl jsem si doma metr a mám hrozně špatný odhad. Bez této pomůcky bylo hrozně těžké zajistit, aby lidé dodržovali předepsané odstupy,” kaje se jeden ze sympatizantů Nočních vlků.

„Že nás bylo víc jak deset? Byl jste se někdy projít o víkendu ve Stromovce? Tam je to zcela normální a nikdo to neřeší,” dodává bojovně. Vzhledem k tomu, že muž cítí za tento prohřešek zodpovědnost, odevzdal motorku a koženou bundu zatím jako jediný.

Zmatek se symboly

Motorkářský klub tak přijde o své nejvýraznější symboly. Policie České republiky se však zaměřila ještě na jednoho člena, kterého se zatím nepodařilo vypátrat. Neznámý člen skupiny se stal nelichotivě populární kvůli výzdobě své kožené bundy.

Fotografům totiž neušel paradox znázorněný na jeho bundě. Při pokleknutí před věncem položeným pro oběti druhé světové války byl jasně viditelný symbol nacistického kříže. Muž se údajně vymlouval, že si bundu půjčil od kolegy, protože mu byla zima. Tento argument se při krásném slunečném dni zdá víc než podezřelý. Na sociálních sítích se zatím množí absurdní výmluvy, které naráží na fakt, že šlo o dokonalou fotomontáž, která má zdiskreditovat mírumilovnou skupinu českých Nočních vlků.

Policie a soudy tak mají před s sebou nelehký úkol. Hledání majitele bundy se však jeví jako reálné. Zabavit všechny motorky a ostatní kožené bundy už bude mnohem těžší.

KAM DÁL: Otrávení komunisté v karanténě. Prvomájové setkání bylo přemístěno na internet