Odhalování covidu-19 díky psům. Alzheimercentrum pomáhá s výcvikem

Vlčák jako pomocník při hledání covidu-19
 

Společnost Alzheimercentrum se zapojila do spolupráce s kynology, kteří se snaží vycvičit psy pro odhalování lidí s onemocněním covid-19. Projekt nazvaný Dog for Doc aneb Psím čenichem proti pandemii začal na začátku března. Alzheimercentrum se nyní rozhodlo mu poskytnout část vzorků z testování svých zaměstnanců i klientů.

Nápad využít psy pro odhalování lidí s covid-19 vychází z předpokladu, že onemocnění změní pach člověka podobně jako třeba tuberkulóza, malárie nebo rakovina. Zástupci projektu již dříve uvedli, že pokud se to potvrdí, mohli by se psi využívat k odhalování bezpříznakových pacientů s covid-19 i předmětů, které kontaminoval pach z nemocného člověka.

Psi by se tak dali využívat k preventivním kontrolám třeba ve zdravotnických zařízeních, na letišti či nádraží nebo k ochraně personálu ve strategických podnicích.

„Rádi bychom podpořili výzkumnou činnost u onemocnění, které není v současné chvíli probádané, a měli tak možnost přispět k včasné diagnostice této nemoci. Vzhledem k probíhajícímu pravidelnému testování našich zaměstnanců i klientů jsme se rozhodli poskytovat část vzorků pro další vědeckou činnost spojenou s tímto projektem," uvedla Gabriela Široká ze společnosti Alzheimercentrum. První vzorky podle ní společnost kynologům odevzdala a nyní čeká na informace.

Akademie věd

Projekt vede Gustav Hotový, který byl dříve mimo jiné šéfem českých kynologických záchranářů. Nyní stojí v čele organizace Search and Rescue Czech Republic (SAR CZ). Na projektu spolupracují odborníci z pražské Fakultní nemocnice na Bulovce, Centra pro výzkum chování psů České zemědělské univerzity v Praze, specialisti z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR či IT odborníci. Partnerem projektu je také Český červený kříž.

Společnost Alzheimercentrum poskytuje péči o lidi s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. Vznikla v roce 1996. V současnosti poskytuje služby v 13 centrech po celé ČR.

Podobnou snahu o využití psů při odhalování nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, mají i odborníci v dalších zemích. Podle kynologů o to usilují například ve Velké Británii, Izraeli, USA nebo Spojených arabských emirátech.

KAM DÁL: Dřevěná Bouda slámou vycpaná. První české divadlo vydrželo pouze tři roky

 

Klíčová slova:
pes