Drsný Eastwood. Nejlepší filmy nestárnoucí hvězdy Hollywoodu

Clint Eastwood stále režiruje navzdory svému vysokému věku
 

V kinematografii bychom hledali jen marně někoho, kdo se podepsal pod tak obrovské množství filmů jako Clint Eastwood. Herec, producent a režisér exceluje v každé z těchto profesí a je jedno, jestli se bavíme o filmech, kdy byl mladý kovboj, nebo naštvaný starý důchodce. Charismatický herec je na světě téměr devadesát let a za tu dobu se divákům vepsal do paměti hned v několika kvalitních filmech. Které jsou však ty úplně nejlepší?

Policajt, málomluvný kovboj či moudrý a neúprosný stařec, který nepatří do starého železa. Clint Eastwood za svoji dlouhou kariéru vystřídal hodně rolí, ale všechny spojuje jeho zamračená tvář s ostrými rysy. Ve filmografii bychom však našli i romantickou polohu této hollywoodské stálice.

Není překvapením, že rodák z Kalifornie nepocházel z uměleckých poměrů, ale před svojí hvězdnou kariérou si vyzkoušel práci dřevorubce nebo plaveckého instruktora v americké armádě. S filmem začal v polovině padesátých let a vybral si dobře. Jaké jeho snímky jsou ve zlatém fondu kinematografie?

Hodný, zlý a ošklivý

Žánr westernu byl pro Clinta Eastwooda osudový. Zásadní pro něj tak bylo setkání s italským režisérem Sergio Leonem. V Itálii s ním natočil v šedesátých letech tři kultovní filmy.

Nejprve Pro hrst dolarů a v pokračování Pro pár dolarů navíc a nakonec pravděpodobně nejznámější western, kde hraje ústřední roli s názvem Hodný, zlý a ošklivý. S troškou nadsázky by se dalo říct, že to charakterizuje image, kterou si Eastwood v tomto filmu vybudoval na celý život. Tři pistolníci, kteří jsou nepřátelé na život a na smrt, se musí spojit, aby našli zlatý poklad. Prostě nestárnoucí klasika a pokud milujete Clinta Eastwooda, budete milovat i jeho westernové hity, které z něj udělaly hvězdu největší kategorie.

Drsný Harry

Když westernům v Hollywoodu odzvonilo, Clint Eastwood na rozdíl od jiných hvězd tohoto žánru přesídlil mezi thrillery. Nejikoničtější je bezesporu film z roku 1971 s názvem Drsný Harry. Akční kriminálka o nesmlouvavém policejním inspektorovi, který dodržuje jen vlastní zákony, byl natolik úspěšný, že se postava Harryho Calahana objevila ještě v dalších čtyřech filmech.

Útěk z Alcatrazu

Frank Morris je proslulý svými úniky z vězení a Alcatraz má být jeho poslední zastávkou, protože z vězeňského ostrova ještě nikdo nikdy neutekl. Postava, kterou ztvárňuje Clint Eastwood, se však chystá pokořit tento nesplnitelný úkol.

Snímek z roku 1979 je fascinující thriller, který se odehrává na základě skutečné události, a hvězdný Eastwood ve svém hereckém výkonu nikterak nepokulhává za svým standardem. Kdo se chce vydat na napínavé dobrodružství plné překážek, nesmí tento snímek opomenout.

Dokonalý svět

Clint Eastwood se pro film jednoduše narodil. Ve své kariéře totiž později skloubil profesi režiséra i herce. Jeden z jeho nejlepších filmů se jmenuje Dokonalý svět, kde v hlavní roli exceluje Kevin Costner. Lupiči na útěku si jako rukojmí vezmou malého chlapce, kterému se život na útěku plných honiček a nebezpečí začne líbit. Eastwood v roli jednoho z detektivů se ho snaží marně vystopovat. Dojemný příběh s nečekaným vývojem patří mezi americké klasiky.

Madisonské mosty

Kovboj, policajt, zločinec, detektiv, ale i muž se srdcem na správném místě. Clint Eastwood za svoji kariéru zkusil mnoho a romantický snímek s Meryl Streep patří mezi ty vůbec nejlepší. Znovu zde skvěle zvládl obě profese. Herec a režisér. Kdo neviděl, musí to napravit. Ideální snímek na valentýna či prvního máje.

Tajemná řeka

Clint Eastwood jako režisér dokázal něco, co mohl jen málokdo čekat. Jeho díla se stávala čím dál tím více umělecky hodnotná. Nešlo jen o skvěle zvládnutý žánr, ale Eastwood nekompromisně zamířil mezi favority na cenu Oscar. Jeden z trochu podceňovaných snímků je Tajemná řeka. Adaptace knihy Dennise Lehena vás bude napínat a ničit až do úplného konce.

Million Dollar Baby

Tvrdost a smutek. Typické vlastnosti Eastwoodovských postav se dočkaly svého uměleckého vrcholu ve snímku z boxerského prostředí. Drsný trenér Frankie Dunn se pod vlivem svého dlouholetého přítele, kterého hraje Morgan Freeman, pustí do tréninku nadějné ženské boxerky v podání Hilary Swank.

Film o vzestupu, bolestech a strastí života a neúprosné ráně osudu, získal ocenění Oscar za nejlepší film, režii, herečku v hlavní roli a herce ve vedlejší roli. Eastwood však rozhodně v roce 2008 neřekl poslední slovo.

Gran Torino

O tom, že Clint Eastwood se snaží ve svých filmech odhalovat i hlubší témata, se můžeme přesvědčit právě v Gran Torinu. Starý veterán z války je ve své čtvrti obklopen členy cizího etnika a díky předsudkům se na své sousedy dívá skrz prsty.

Když se mu jeden mladík pokusí ukrást jeho nádherné auto Gran Torino, za trest si svůj čin musí u starého drsného pána odpracovat. Ten nakonec díky tomu poznává, že jeho sousedé nejsou tak špatní, jak je původně vnímal. Film o předsudcích a multikulturním míru je povinným materiálem pro voliče SPD.

KAM DÁL: Gabčík s Kubišem ve filmových adaptacích. Snímek Atentát viděla dokonce vdova po Heydrichovi

 

Klíčová slova: