Ovoce i zelenina zdražují. Řešením jsou farmářské trhy, zboží je tam levnější a farmáři potřebují pomoc

Čerstvá zelenina a hlavně levnější než ve velkých kamenných prodejnách
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Kvůli koronavirové pandemii zasáhlo Česko několik nařízení a zákazů. Mezi nimi i zákaz konání farmářských trhů. Ty dostaly stopku 10. března. Po více jak měsíci – 20. dubna – vláda jejich konání za přísných bezpečnostních opatření znovu povolila. Pro zákazníky dobrá zpráva, protože tam nakoupí výrazně levněji než v kamenných prodejnách.

Trhy hned po jejich znovuobnovení navštívily tisíce lidí. Bezpečnostní a hygienická pravidla důsledně dodržují zákazníci i prodejci. „Co se návštěvnosti týče, u menších trhů, jako jsou Heřmaňák a Kubáň, můžeme hovořit o stovkách návštěvníků denně, u Náplavky pak o tisících. Je vidět, že se lidem po trzích stýskalo a že byli vyprahlí po kvalitních čerstvých potravinách od českých farmářů. Všichni se chovají i v rámci bezpečnostních opatření velmi disciplinovaně a my jsme nezaznamenali žádné excesy. Prodejci jsou samozřejmě rádi, že mohou opět nabízet své produkty, že mají odbyt. Pokud vím, na opatření si nijak nestěžují,“ řekl Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Jeho slova potvrzuje Hana Veverková, spolumajitelka rodinné firmy Marmeládový mlýn: „Bezpečnostní opatření respektujeme, neliší se v podstatě od všech opatření, na která jsme si už během posledních dvou měsíců zvykli. Pokud díky nim mohou trhy fungovat, nemáme s tím problém.“

Více stánků i pouliční umělci

Farmářské trhy se pomalu vracejí do podoby, v jaké je zákazníci znají. Zpět je občerstvení i pouliční umělci. Organizátoři navyšují i počty stánků. „Na menších trzích se počet stánků blíží obvyklému stavu, na větší Náplavce jsme po odmlce začínali sotva se třetinou, trh od trhu stánky postupně přidáváme,“ vysvětlil Sedláček.

Na farmářských trzích, tak jako na restauračních zahrádkách, je možné od pondělka 11. května podávat potraviny a nápoje k jídlu i na místě při zachování bezpečnostních opatření. Mezi ně například patří vzdálenost mezi jednotlivými stolky 1,5 metru a pravidelná dezinfekce stolů a židlí. „Druhou květnovou neděli se na farmářské trhy vrátili také pouliční umělci. Jsou povoleny akce, včetně kulturních, do 100 osob, což obě tržiště Kubáň i Náplavka, na kterých buskeři pravidelně vystupují, splňují. Samozřejmě jde o počet diváků v blízkosti místa, kde produkce probíhá.“

Kvůli omezení dovozu začíná být na českých pultech nedostatek ovoce a zeleniny a jejich cena roste. Lidé o drahé zboží nemají zájem. Naopak na farmářských trzích jde tuzemská zelenina na odbyt. „Největším hitem je sezonní zelenina a bylinky. Zákazníci mohou na trzích koupit špenát, pórek, chřest, první skleníková rajčata, různé druhy salátů, ředkvičky, cibulku, ředkev, kedlubny, kopr, koriandr, mátu, meduňku, rozmarýn a další. Poptávka je obrovská, určitě srovnatelná s dobou před pandemií, ne-li větší,“ doplnil Jiří Sedláček.

Ztráty a dopady krize

Kvůli uzavření farmářských trhů hrozil podle odhadu až 40 procentům malých farem v Česku zánik. Díky jejich otevření v první vlně uvolňování restrikcí se katastrofický scénář nenaplnil. I tak budou ztráty farmářů obrovské. „Nečekané zrušení farmářských trhů u nás vyvolávalo myšlenku prodat roznesené hejno mladých slepic. V karanténě zvířata nezastavíte a produkce vajec z volného výběhu stojí farmáře vybrané bio komodity spoustu peněz. Bez odbytu vajec vznikne okamžitá ztráta. Škody vzniklé kvůli uzavření farmářských trhů a restaurací teprve počítáme,“ vysvětlili Petra Smejkalová a Aleš Ravandi – majitelé Dvoru Kobylnice.

Kromě okamžitého propadu tržeb – například farma Krasolesí po uzavření farmářských trhů uváděla 80procentní ztráty – se farmáři obávají dopadu restrikcí na jejich podnikání. „Naše rodinná farma se díky prodeji výrobků jinými kanály jako e-shop, přímé rozvozy a zásobování prodejen v přímém ohrožení neocitla, i tak jsme samozřejmě kvůli uzavření trhů ekonomické dopady pocítili. Nyní se obáváme spíš dlouhodobých důsledků - jaký bude mít zpomalení ekonomiky vliv na naše dodavatele surovin a naše velkoodběratele,“ uzavřela Hana Veverková.

KAM DÁL: Doktor Horák: Když přijdete o zub, není třeba se bát implantátů. Analgosedace udělá své.