Úředník z hygieny před soudem: Mluvil o tom, jak musel platit nadřízeným

Dozvíme se vůbec někdy pravdu?
 

Někdejší šéf oddělení pražské krajské hygienické stanice Jiří Pěkný u soudu vypověděl, že musel svým nadřízeným odevzdávat desetitisícové částky. Podle vlastních slov věřil, že když se vzepře, přijde o práci. Obžalobě z vydírání Pěkného čelí tři lidé včetně Radima Bureše, který v minulosti vedl právní a legislativní odbor Národního bezpečnostního úřadu a za prezidenta Václava Klause řídil bezpečnostní odbor hradní kanceláře.

Vedle někdejšího ekonomického šéfa pražské hygieny Bureše je obžalovaný také bývalý ředitel celé instituce Jan Jarolímek a exředitel odboru ekonomicko-provozních činností Zdeněk Vališ, jenž nyní vede Elektrotechnický zkušební ústav. Hrozí jim dva až osm let vězení. Všichni vinu popírají a zpochybňují důvěryhodnost Pěkného. Právě na jeho slovech a nahrávkách, které pořídil, stojí celá obžaloba.

Prý bych se měl revanšovat

„Pan Bureš mi sdělil, že bych se měl panu Jarolímkovi nějakým způsobem revanšovat za přijetí,“ popsal Pěkný u Obvodního soudu pro Prahu 1 začátek svých problémů v práci. Místo v hygienické stanici předtím tento někdejší šéf České obchodní inspekce získal na jaře roku 2017 díky svému dlouholetému známému Vališovi, který ho seznámil právě s Burešem. Pěkný uvedl, že Bureše zpočátku pokládal za slušného člověka, jenž chce svou práci dělat dobře.

„V polovině prosince mi pan Bureš řekl, že bych měl panu řediteli odevzdávat 20 000 korun, protože mám nadstandardní odměny. Což byla v porovnání s kolegy pravda,“ tvrdil Pěkný s tím, že pobídce vyhověl. "Při prvním předání jsem si myslel, že to skončí, že je to jen nějaké poděkování.“

40 tisíc, jinak vyhazov

Bureš ale podle Pěkného peníze pro Jarolímka požadoval i dál. Navíc mu údajně radil, ať částky neplatí ze svého, ale ať využije své funkce, pod kterou spadala kontrola restaurací. „Řekl mi: já bych pozastavil vydávání stanovisek, podnikatelé se začnou sami ozývat a můžeš se s nimi dohodnout,“ vypověděl Pěkný a dodal, že na korupci nepřistoupil.

Na stanici pak začal pracovat i Vališ a Pěkný podle svých slov doufal, že nátlak díky tomu přestane. „Řekl mi ale, že mám odevzdat panu Jarolímkovi 40 000 do konce týdne, nebo budu vyhozen. To byl pro mě spouštěcí mechanismus k tomu, že si budu vše nahrávat,“ vysvětlil Pěkný.

„Impuls k tomu, že mám zaplatit, přišel většinou před výplatou. Pokud jsem peníze odevzdával, měl jsem vysoké odměny. Když ne, odměny mi byly snižovány.“ Pěkný dále uvedl, že jeho čistý příjem činil 35 000 korun měsíčně, na odměnách dostával čtvrtletně zhruba 40 000. Nadřízeným podle obžaloby postupně předal celkem 95 000.

Pravda nebo konspirační teorie?

Pěkný se obrátil na Nadační fond proti korupci a také si opatřil hodinky s kamerou, s nimž však podle svého tvrzení neuměl zacházet. Další schůzky s nadřízenými si proto nahrával na mobil. Nakonec kontaktoval policii, která ho na další schůzku vybavila nahrávacím zařízením a poté jeho nadřízené zatkla. Na dotaz soudce, proč policii neinformoval hned, Pěkný odvětil, že nejprve potřeboval získat důkazy, "aby to nebylo tvrzení proti tvrzení".

Bureš o Pěkném v předchozí výpovědi uvedl, že mužovým cílem bylo ovládnutí instituce odstraněním ředitele a že "má zřejmě v krvi osnování intrik". Vališ řekl, že si Pěkný "vytváří unáhlené konspirační teorie, do nichž má tendenci zatahovat svoje okolí".

KAM DÁL: Největší fotbalový podvodník: Carlos Kaiser se míče skoro nedotkl, přesto střídal velké kluby a napálil tisíce lidí.