Snídejte jako lordi. Pravá anglická snídaně vás zasytí na půl dne a dodá energii i na víkendový výlet

Připravit pravou anglickou snídani chvíli trvá, ale zasytí vás na dlouho
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Co všechno patří na talíř, rozhodnete-li se začít den pravou anglickou snídaní, kterou v zemi jejího původu na jídelníčku najdete pod označením full breakfast? Jde o mnohem vydatnější jídlo, než které u nás za snídani většinou označujeme. Rozhodně zapomeňte na chleba s máslem. Jde o jídlo, které budete sice delší dobu připravovat, ale výsledek si určitě vychutnáte.

Pokud se rozhodnete trávit den jako pravý Angličan, je dobré jej tak také začít. Je pravda, že dnes již není pravidlem, aby právě Angličané tento dříve běžný rituál dodržovali denně, nicméně pokud je to možné, rádi se ke své tradici přihlásí. Vždyť v padesátých letech minulého století byla taková snídaně běžná jak u zámožnějších lidí, kteří si na ní rádi pochutnali, tak ale i u chudších dělnických vrstev - zde ze zcela praktického důvodu, kdy kalorie v ní obsažené dodaly lidem dostatek síly ke zvládnutí i velmi těžké a náročné práce.

Jak na pravou anglickou snídani?

Nejprve si musíme uvědomit, že na anglickou snídani budeme potřebovat poměrně dost surovin, které bychom měli mít doma. Na takovém talíři by se totiž měly objevit grilované klobásky, chybět samozřejmě nemůže anglická slanina, ale ani vajíčka, žampiony, rajčata či fazole. Ale ani to ještě není všechno. K takovému honosnému pokrmu je třeba připojit nějakou přílohu. Tou může být opečený toust, bramborová placka nebo dokonce speciální lívanec. Také se už těšíte na zítřejší snídani?

Delší příprava se vyplatí

Pokud zvolíme skromnější variantu s toustem, můžeme si nejprve na rozpálený gril rozložit klobásky a nechat je tak několik minut svému osudu, jen je občas otočíme.  
Mezitím si připravíme pánev s trochou oleje, na kterém necháme škvařit slaninu. Přibližně po pěti minutách přidáme cibuli, dvě až tři vrchovaté lžíce rajského protlaku a povaříme. V klasické variantě je možné přidat i javorový sirup, ale pro jednu snídani jej patrně shánět nebudeme. Po dalších dvou minutách přidáme zcezené nakládané fazole, necháme prohřát a dochutíme solí, případně pepřem nebo pálivou pastou.

Alchymie na pánvi

Další alchymie se bude odehrávat na jiné pánvi, kde necháme osmažit opět plátky slaniny, hlavičky žampionů, které jsme předtím potřeli olejem, a cherry rajčata. Hotové uložíme ideálně pod gril, aby nám snídaně nevychladla dříve, než připravíme zlatý hřeb - volská oka. Na opečení toustového chleba můžeme použít buď touster, nebo je můžeme položit na pánev. V takovém případě ale nepoužijeme příliš mnoho oleje, jde jen o to, aby se plátky nepřichytily.

Zasytí opravdu na dlouho

Nyní už máme vše hotové. Na každý talíř položíme dvě klobásky, jedno volské oko, přidáme fazole, cherry rajčátka, houby i slaninu a toustový chléb a můžeme začít hodovat. Jen pozor, jde o skutečně velmi vydatnou snídani. Je proto třeba dobře zvážit, jak ji vaše tělo následně využije. Můžete ji zkusit trávit třeba na příjemném výletu krajinou. Není vyloučeno, že nebudete ani hledat restauraci, kde byste se mohli naobědvat.

KAM DÁL: Atentáty, které změnily svět. Politici a umělci terčem nelítostných vrahů.