Bojíte se koronaviru? Tak se v baru nechte obsluhovat robotem

Mytí rukou ani robot nezastane
 

V sevillském podniku Gitana Loca na jihu Španělska se nelze od číšníka nakazit koronavirem z úst, rukou ani nosu. V době pandemie tam zákazníkům podává pivo robot. Je umístěn u vchodu a sestává z mohutné ohebné paže plné kloubů a na konci má něco jako kleště, čímž trochu připomíná hák kapitána Hooka z příběhu o Petru Panovi.

Jak popsala agentura AFP, robot nejprve uchopí plastový kelímek, dopraví ho pod pípu a z ní se nádoba naplní po okraj. Pak paže zamanévruje k pultu a postaví pivo před zákazníka. V andaluské Seville tento robot pracuje od 11. května, kdy Španělsko začalo obezřetně uvolňovat uzávěru vynucenou koronavirem. V zemi už zabil přes 27 700 lidí.

V Seville byl zatím povolen jenom první stupeň uvolňování, to znamená, že se tam mohly otevřít venkovní prostory barů, avšak s omezeným počtem zákazníků a mnoha hygienickými požadavky.

Zatím se moc nevyplatí

Podnik Gitana Loca patří k těm "lidovým" a necelý litr piva se tam dá dostat za 70 eurocentů (ani ne 20 korun), ale zákazník si pro ně musí sám dojít. Majitel chtěl robotem vybavit bar, ještě než udeřila epidemie, ale aparát tehdy ještě nebyl provozu schopný. "Řekli jsme si, že by to bylo ideální řešení v první fázi uvolňování,“ říká Alberto Martínez.

„Chceme se vyhnout kontaktu klientů a řekli jsme si, že ideální bude použít plastové kelímky, které se pak vyhodí. Všechno je opravdu samoobslužné,“ dodal.

Robot přitahuje pozornost zákazníků od 11. května, ale Martínezově baru to žádný velký zisk nepřinese, protože na terase se může usadit pouze 12 lidí. „Zatím není výhodné mít vůbec otevřeno. Ale je tu konkurence, takže je zapotřebí, abychom nabídli něco odlišného. S tím robotem si lidé zaprvé všimnou, že máme otevřeno, a navíc že se tady děje něco jiného než jinde.“

KAM DÁL: Státní pomoc pro ČSA, další podniky mají smůlu. Letadla se opravují ve firmě premiéra Babiše.

Klíčová slova: