Boj s koronavirem pomocí robota. V singapurském nákupním centru přicházejí s novinkou

Nákupní centrum v Singapuru využívá v boji s koronavirem UV záření
 

Nákupní centrum v Singapuru nasadilo do boje s koronavirem nově vyvinutého robota, který ale místo chemikálií využívá záření. Zatímco na mnoha místech po celém světě se stal normou chemický postřik, singapurský robot využívá k dezinfekci nejen povrchů, ale i obtížně dostupných trhlin a vzduchu ultrafialové (UV) lampy.

Robota nazvaného Sunburst UV Bot vyvinula firma PBA Group. Její generální ředitel Derrick Yap uvádí, že pandemie koronaviru představuje příležitost k otestování robota pro činnost, která je podle něj "nebezpečná, nudná a špinavá".

Nebezpečná je proto, že stroj používá nejtvrdší ultrafialové záření, tzv. UVC, které by nemělo být nasazeno, když jsou kolem lidé. Záření UVC je prokazatelně karcinogenní pro živé organismy. Nudná pak je proto, že je třeba stále chodit po stejných místech a opakovat stejnou činnost. Špinavá pak kvůli nemoci covid-19, upřesnil Yap.

UV světla

UVC může být škodlivé pro pokožku a oči. To je důvod, proč je robot, kterého v zásadě tvoří několik fluorescentních zářivek stojících na pohyblivé základně, testován v obchodním centru po jeho uzavření. Je ale také naprogramován, aby se UV světla vypnula, pokud robot detekuje v těsné blízkosti člověka.

Yap doufá, že epidemie nemoci způsobené koronavirem přiměje společnosti přehodnotit požadavky na práci a začít víc používat technologie, včetně robotů. Robotovi stačí pouze naprogramovat trasu a ten už pak vykonává čisticí cykly samostatně a sám se také dobíjí.

KAM DÁL: Český vědec získal prestižní grant z Japonska. Bude studovat, jak se měnil pohled na zemi vycházejícího slunce

 

Klíčová slova: