Nová stezka v rezervaci Šance přiblíží život dávných Keltů

Keltové žili i na našem území, naučná stezka přiblíží jejich dobu
 

Již brzy bude v rezervaci Šance otevřena nová naučná stezka, přibližující historii území v době, kdy ji obývali staří Keltové. Není právě toto ideální cíl zajímavého výletu?

V Praze 12 bude nová naučná stezka o Keltech.

V přírodní rezervaci Šance v Praze 12 se připravuje nová naučná stezka o keltském osídlení na tomto území. Stezka bude mít deset zastavení s informačními panely a herními prvky. Stavba by měla stát 400 000 korun, sdělila vedoucí oddělení médií na radnici Prahy 12 Olga Novotná. Stezka by měla být pro veřejnost otevřena 13. června.

Hry i poučení

„Zájemci se dozví, jak to bylo s keltským osídlením na Šancích, jakou souvislost má s velkým oppidem na opačném svahu Břežanského údolí na Závisti, jak Keltové žili, jakým řemeslům se věnovali, jak se oblékali, co jedli, jak vypadala jejich domácnost,“ uvedla Novotná. Dodala, že herní prvky budou vždy souviset s tématem na informačním panelu. Lidé se tak mohou těšit na úkoly jako poznávání kovů, tematické skládačky a spojovačky nebo na procvičení rovnováhy.

Tvůrci se zkušenostmi

Stezku obnovuje 14. pražská organizace Českého svazu ochránců přírody. Podle Novotné je jedním z autorů Radek Borovička, který už dříve vytvořil naučnou stezku Modřanskou roklí v Praze 12. Na obsahu panelů se podle informací na webu městské části podílí i místní patrioti a pojednání o Keltech připravili pracovníci Národního muzea.

Projekt financuje magistrát

Výstavba a instalace informačních prvků a herních panelů z akátového dřeva začala podle mluvčí asi před měsícem, hotovo by mělo být v červnu tohoto roku.

Financování stavby je podle Novotné zajištěno z grantu životní prostředí magistrátu hlavního města ve výši 400 000 Kč. Slavnostní otevření stezky se podle informací na webu radnice bude konat 13. června v 11:00 na náměstí Antonína Pecáka.

KAM DÁL: Snídejte jako lordi. Pravá anglická snídaně vás zasytí na půl dne a dodá energii i na víkendový výlet